Sabtu, 22 Januari 2011

Ketika Aliff Farhan menyanyi lagu Insya Allah

Tags

KETIKA ALIFF FARHAN MENYANYI LAGU INSYA ALLAHOleh ABD.NADDIN HJ.SHAIDDINabdnaddin@yahoo.com
SEBAIK lagu itu dikumandangkan, Ahmad Aliff Farhan menggoyang-goyangkan badannya ikut menyanyi. Bagi seorang anak berusia empat tahun sepertinya, sebutannya memang belum begitu jelas, tapi lagu yang dinyanyikan itu dapat kita nikmati.Betapa lagu ini membuat kami gembira melihat telatahnya. Spontan kami semua dalam yang berada dalam kereta itu ikut menyanyi.
"Insya Allah...Insya Allah...Insya Allah..." Lagu Nyanyian Maher Zain, penyanyi keturunan Arab Lubnan dari Sweden itu mampu membuat kita tergetar olehnya.Bahkan lagu-lagunya diminati oleh hampir semua orang di seluruh dunia, tanpa mengira negara, bangsa dan agama.
Saya sendiri sering mendengar lagu-lagunya secara intens. Lirik-lirik lagunya mantap dan meresap, irama nyanyian menghibur jiwa yang lara kerana kesendirian, kesunyian. Lagu-lagunya amat mengesankan. Ia sesuai dengan jiwa kita yang sentiasa mengimpikan lagu lagu yang dapat membangun jiwa dan mendorong kita ke arah fikiran positif, ke arah hidup yang lebih bererti.
Sebelum ini, saya seringkali mendengar lagu-lagu yang dinyanyikan Ebiet G.Ade, Kumpulan Bimbo, Kiai Kanjeng, Raihan, juga lagu-lagu yang dinyanyikan Yusuf Islam dan Sami Yusuf dan kini muncul Maher Zain yang muncul pada tahun 2009 dengan lagu-lagunya yang sederhana tetapi menarik.Beliau menyanyi dalam pelbagai bahasa tetapi paling banyak dalam English dan Arab.
Penyanyi yang juga merupakan lulusan dalam Aeronautical Engineering di Sweden, Maher mula bermain keyboard ketika berusia 10 tahun. Dua tahun sebelumnya, beliau yang dilahirkan di Tripoli Lubnan mengikuti keluarganya berpindah ke negara Scandinavia itu. Darah seni yang mengalir dari ayahnya,Mustapha Maher, juga seorang penyanyi, memberikan kelebihan kepada Maher, yang meminati irama muzik R&B, irama tradisi dan muzik pop kontemporari.
Beliau menyanyi dalam pelbagai bahasa, antaranya Arab, Turki, Perancis dan menurut khabarnya dalam bahasa Melayu sebagai penghargaan untuk peminatnya di Malaysia, Maher yang lahir tahun 1981 ini telah mengadakan konsert di pelbagai negara. Ketika masa remaja, beliau sering menghabiskan waktu di sekolah hingga malam untuk menyanyi, mencipta dan bereksperimen dalam muzik. Beliau kemudian diperkenalkan dengan kumpulan RedOne yang ketika itu sedang meningkat naik di Sweden. Beliau kemudian mendapat kesempatan untuk menceburkan dalam industri muzik di New York.
Entah apa yang menyebabkan sang penyanyi ini kembali mencari identiti dirinya, seorang Arab, Islam dan sekaligus orang Barat.Itulah sebabnya, pada 2009, Maher mula mencipta lagu-lagu religius yang ternyata mendapat sambutan hangat di seluruh dunia.Selepas menghasilkan album Thank You Allah berisi 13 lagu diedarkan pada November 2009, Maher menggegar dunia muzik antarabangsa. Ketika ini beliau telah mengadakan konsert di Algeria, Australia, Kanada, Mesir, England, Perancis, Belanda, Sweden, Amerika Syarikat malah di negara kita.
Saya tidak menghafal judul lagunya dengan baik tetapi saya ingat antara lagunya yang diminati ialah Allahi Allah Kiya Karo,Always Be There,Awaken,Baraka Allahu Lakuma.For the Rest of My Life, Hold My Hand,Inshallah, Open Your Eyes,Palestine Will Be Free, Subhana Allah, Thank You Allah,The Chosen One,Ya Nabi Salam Alayka dan sebagainya.
Lagu-lagunya diminati masyarakat. Malah abang Onn Arifin yang memberikan saya salinan CD lagu Maher Zain memberitahu bahawa lagu-lagu itu turut diminati juga oleh rakan Indianya, yang turut terbuai dengan irama lagu-lagu yang dibawakan Maher.
"Insya Allah, Insya Allah, Insya Allah..." Aliff Farhan dengan sebutanya yang masih pelat menyanyikan lagu itu.Kakaknya Sitti Mehran Yasmine, 10 dan abangnya, Ahmad Fawzan,5, turut ikut menyanyikan lagu itu.
Saya teringat betapa seringnya kita mengucapkan Insya Allah, dan kemudian melupakan ertinya. Di depan Tuhan, pasti kita dimintai pertanggungjawaban kerana dengan menyebut-nyebut nama Allah ketika berjanji, kita dituntut untuk menunaikannya. Insya Allah- membawa erti yang mendalam dan untuk mendapatkan ertinya, kita harus menghayati esensinya.
Betapa banyak lagu yang dicipta, betapa banyak lagu yang akhirnya berbicara sekitar duka lara kecewa hampa dan kemudian membentuk jiwa yang tidak dapat membebaskan kita dari minda terjajah oleh asyik mahsyuknya asmara. Betapa sedikit lagu yang dicipta untuk membangun jiwa, untuk membangun aspek spiritual kita. Lagu-lagu yang bercerita mengenai kesederhanaan, ketulusan, kejujuran, kekuatan tekad, kebaikan, kebenaran, keadilan sejagat, cinta kasih dan sebagainya.Rohani kita memang perlukan siraman hikmah, kata bijaksana dan saya fikir lagu-lagu ciptaan Maher Zain, Sami Yusuf, Yusuf Islam, Bimbo, Ebiet G.Ade, Kiai Kanjeng dan sebagainya, perlu kita dengar dan kalau boleh diperbanyak lagi.
Demikianlah sepotong lagu, Insya Allah-memberikan keinsafan buat kita.Saya melihat Aliff Farhan sukakan lagu itu selain lagu `Thank You Allah'. Kami turut terhibur melihat tingkahnya menyanyikan lagu Insya Allah. Bila besar nanti, kami berharap agar Aliff Farhan boleh mengerti makna lagu yang dinyanyikannya. Mungkin dia tak perlu menjadi Maher Zain tetapi semoga dia dapat mengaplikasikan makna lagu-lagu itu dalam hidupnya, dan semoga kita juga dapat memaknakannya dalam hidup kita juga.