Sabtu, 22 Januari 2011

Satu pagi di ruang pertemuan DBP Sabah

Tags

SATU PAGI DI RUANG PERTEMUAN DBP
Oleh ABD.NADDIN HJ.SHAIDDIN
abdnaddin@yahoo.com

TEPAT jam 9.00 pagi , kami memasuki ruang pertemuan itu. Tiga hari sebelum pagi Jumaat itu, kami memutuskan bahawa kami sendirilah yang datang berkunjung ke Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Cawangan Sabah untuk membincangkan mengenai kaedah terbaik yang boleh dilakukan dalam usaha menyemarak dan memartabatkan sastera Malaysia di Sabah.
Pengarah DBP Sabah, Zubaidi Abas merakamkan penghargaan dan terima kasih kerana kunjungan itu. Beliau menyatakan sangat menghargai peranan Utusan Borneo, sebagai akhbar tempatan berbahasa Melayu yang gigih menyiarkan berita-berita berkaitan sastera, bahasa dan budaya, kegiatan kegiatan dan program DBP dan persatuan-persatuan penulis di negeri ini, yang disiarkan sama pentingnya dengan berita berita politik dan ekonomi.
Katanya, berbanding akhbar lain di Sabah, Utusan Borneo memiliki keprihatinan yang besar untuk membantu memperkembangkan bahasa dan sastera.Zubaidi berkata, DBP Sabah sedia membantu dengan lebih giat lagi usaha-usaha untuk meningkatkan kualiti dan martabat sastera di Sabah.
Kunjungan hormat yang berubah menjadi pertemuan semi informal itu dihadiri oleh Ketua Bahagian Sastera DBP Sabah, Nadin Haji Salleh, Pegawai Perancang Sastera, Noordin Zainal Abidin (Norza) dan Japar Haji Ungki, Yang Di Pertua Badan Bahasa dan Sastera Sabah (BAHASA), Jasni Matlani, Setiausaha Penyelaras Hari Puisi Nasional, Sitti Rahmah G.Ibrahim dan Norhayati Tasif berlangsung dalam suasana yang mesra.
Editor Eksekutif Utusan Borneo, Lichong Angkui berkata UB memang terpanggil untuk turut bersama memartabatkan dunia sastera di negeri ini. Beliau memberitahu mengenai beberapa langkah yang dibuat oleh akhbar Utusan Borneo untuk meningkatkan imej ruangan sastera dan budaya termasuk menyediakan ruangan berwarna, menambahkan ruangan sastera.
Selain itu, Utusan Borneo sedia dilibatkan dalam aktiviti-aktiviti sastera yang diadakan oleh DBP dan badan-badan persatuan penulis yang lain. Dalam pertemuan itu, Lichong berkata, ia merupakan salah satu komitmen UB dalam mendukung pengembangan sastera dan budaya tanahair.Beliau juga mengalu-alukan sumbangan artikel, sama ada berkaitan bahasa dan sastera untuk dimuatkan dalam akhbar Utusan Borneo.
Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Pengarah DBP Sabah, Zubaidi Abas kerana terus menulis kolum untuk ruangan Ujana DBP, begitu juga kepada penulis Jasni Matlani yang turut menulis kolum di Utusan Borneo dan menyifatkan kolum-kolum itu mempunyai pengikut tetap yang tersendiri.
Sementara itu, Jasni Matlani menyifatkan ruangan sastera di Utusan Borneo teratur, cantik, menarik dan sentiasa berinovasi. "Bukan untuk memuji," katanya, beliau melihat bahawa UB turut memainkan peranan penting dalam menghidupkan sastera di Sabah, yang dikatakannya satu petanda bahawa sastera Sabah sentiasa hidup dan tidak mati.
Sambil berharap agar keprihatinan UB terhadap sastera itu berterusan, beliau juga mengharapkan agar UB terus memberikan dukungan dalam pembinaan penulis-penulis di Sabah.
Dalam hubungan ini, memang terdapat cadangan untuk mengadakan semacam Anugerah Utusan Borneo dengan kerjasama DBP Sabah, Bahasa dan IPS untuk memberikan anugerah kepada karya-karya terbaik yang disiarkan dalam Utusan Borneo setiap minggu.
Banyak juga perkara dibincangkan dalam pertemuan itu termasuk antaranya usaha untuk menyuburkan minat penulis untuk terus berkarya. Ketua Bahagian Sastera DBP Sabah, Nadin Haji Salleh mengucapkan setinggi tahniah kepada UB kerana sentiasa menyokong perkembangan bahasa dan sastera. Beliau juga menyebut Ruangan DBP Di Suratkhabar yang memberi peluang kepada penulis menghantar karya-karya mereka khususnya cerpen dan esei untuk disiarkan di akhbar. Ruangan itu memberi peluang kepada penulis untuk menulis dan diberikan honorarium kepada pengkarya.