Selasa, 11 Ogos 2009

Suara hati mewakili suara yang terpendam

Tags

Seorang lagi rakan blogger yang memperkenalkan blognya sebagai Suara Hati hadir di alam cyber ini, mulai kelmarin. kalau tidak silap saya, beliau seorang penulis, seorang guru, seorang kaunselor, sekaligus seorang pemberita di daerah kelahirannya. Beliau pernah memenangi Hadiah Sastera Sabah beberapa tahun yang lalu dan beberapa anugerah yang lain. Pernah menuntut di Maktab Perguruan Kent dan Institut Bahasa di Kuala Lumpur.

Beliau memulakan posting dalam blognya dengan menjelaskan bahawa "Kewujudan blog suara hati ini bukan setakat suara hati dalam diri. Suara hati ini mewakili suara hati yang terpendam. Suara hati ini terilham sejak orang enggan bersuara, malu bersuara dan mungkin tak akan bersuara sampai bila-bila. Sebagai rakyat Malaysia, siapakah lagi yang perlu mewakili suara hati mereka. Suara hati ini lahir daripada orang kerdil,yang tak punya apa-apa kuasa. Hanya lidah yang tak apa-apa. Semoga suara hati ini dapat didengari dan dihayati. Suara hati ini adalah perjuangan jika dikatakan membawa mesej perjuangan,bukan sebagai paksaan.Suara hati ini sekadar lukisan sebenar terhadap sebuah kenyataan hakiki".

Saya bagi pihak diri saya sendiri mengalu-alukan kehadiran http://norawizah.blogspot.com.

Saya teringat kata-kata William Drummond yang kira-kira berbunyi "He that will not reason is a bigot.He that cannot reason is a fool.He that dares not reason is a slave". Barangkali kata-kata ini boleh diterjemahkan Orang yang tidak mahu memberikan hujan ialah orang yang berfikiran sempit.Orang yang tidak dapat memberikan hujah ialah orang yang dungu.Orang yang tidak berani memberikan hujah ialah seorang abdi".

Kepada saudara norawizah, saya ingin mengulang kata-kata Stephen Vincent Benet `we thought becauce we had power, we had wisdom" Kita berfikir kerana kita mempunyai kuasa, kita mempunyai kebijaksanaan.