Selasa, 30 September 2014

MAHALI, KUASAI 15 DIALEK BAHASA SUNGAI

Tags

MAHALI, KUASAI 15 DIALEK BAHASA SUNGAI

WALAUPUN terpaksa berjalan kaki sejauh 30 batu setiap hari, tetapi ia tidak mematahkan semangat Mahali Makiang untuk bersekolah. Beliau terpaksa memikul kasutnya ke sekolah kerana takut terpalit lumpur ketika merentasi denai dalam hutan tebal yang terpaksa dilalui untuk sampai ke sekolah. Keluar dari rumah jam 3.00 pagi dan balik ke rumah kira-kira jam 5.00 petang hampir setiap hari. Bagaimanapun hasil jerih payahnya itu akhirnya berhasil. Mahali terpilih sebagai penerima Anugerah Keluarga Berjaya kerana berjaya menyekolahkan empat anaknya ke menara gading. Mantan Setiausaha Kerja Persatuan Bangsa Sungai Sabah (SABAS) ini juga adalah seorang penyelidik bahasa sukuan. Mahali menguasai 15 daripada 33 dialek bahasa sungai.Antaranya Makiang, Segama, Liwago,Mangkahak, Kelabuan, Paitan, Sukang, Pintasan, Ida'an dan Subpan

Mahali bin Makiang dilahirkan pada 2 Februari 1955 di Kampung Imbok Kinabatangan (kini terletak dalam daerah Tongod). Anak kedua daripada empat adik beradik ini juga dikenali dengan nama timang-timangan Jumahali @ Langkuid di kampungnya. Beliau mendapat pendidikan awal diSRK Kampung Pintasan dari Darjah 1 hingga 4 ( 1967 -1969 ) dan kemudian melanjutkan dalam Darjah 6 di SRK Kampung Suan Lamba. Mahali menduduki peperiksaan Sijil Rendah Pelajaran (SRP) kini dikenali sebagai PMR pada tahun 1985 sebagai calon persendeirian. Selepas itu, pada 1987, beliau menduduki peperiksaan SPM juga sebagai calon persendirian. Beliau kemudian melanjutkan pelajaran College University Miaty Manila Filipina di peringkat diploma pada 1988-1989.

Beliau pernah menjadi Ahli Majlis Daerah Kinabatangan 1993-1998, Agen Takaful Nasional 2007-2010, Agen Mukmin Amanah Raya Berhad 2008-2010. Beliau juga pernah menjadi Ahli Lembaga Pengarah Ko-Nelayan dari tahun 1988-1991. Kini beliau adalah Ketua Bahagian Parti Bersatu Sabah (PBRS) Sukau.

Mahali juga pernah menyertai Kongres Kebudayaan Rumpun Melayu Johor anjuran Kerajaan Johor pada tahun 2004 dan turut menjadi peserta Kongres Teori dan Kritikan Sastera Melayu Serantau II anjuran DBP pada 2005.

Beliau mendirikan rumah tangga dengan Amanah binti Mambun dianugerahkan tujuh orang anak, seorang lelaki dan enam perempuan.

Wartawan UTUSAN BORNEO, ABD.NADDIN HJ SHAIDDIN berpeluang menemubual beliau di salah sebuah restoran terkenal di Kampung Air, Kota Kinabalu. Ikuti petikan temubual dengan beliau mengenai cebisan pengalamannya bersekolah hingga kini.

UTUSAN BORNEO: Berapa jauh jarak rumah tuan dengan sekolah?

MAHALI MAKIANG: 30 batu. Setiap hari pergi balik dengan berjalan kaki. Selain itu, dua kali pula saya terpaksa naik `alod' atau dalam bahasa Melayunya Sampan.

UB: Jam berapa bangun pagi?

MAHALI: Saya bangun seawal jam 3.00 pagi. Kemudian berjalan kaki untuk ke sekolah di SRK Kampung Pintasan. Dulu dipanggil SRK atau Sekolah Rendah Kerajaan. Setelah berjalan kaki hampir tiga jam, saya sampai di sekolah kira-kira jam 6.00 pagi. Pulang dari sekolah, sampai ke rumah kira-kira jam 5.00 petang, terus cuci baju dan seluar untuk dipakai lagi keesokan harinya.

UB: Berjalan kaki ke sekolah? kaki ayam?

MAHALI: Ya. Terpaksa berkaki ayam. Walaupun ada kasut, tapi terpaksa pikul kasut dari rumah hingga ke tangga sekolah. Kasut hanya dipakai setiba di tangga sekolah untuk mengelakkan kasut daripada terpalit dengan lumpur.

UB: Waktu itu sudah ada jalan raya?

MAHALI: Jalan raya dari tempat kami, Kamp Tidog ke sekolah hanya jalan tikus. Jalan atau laluan kecil di tengah hutan tebal.

UB: Bawa bekal ke sekolah?

MAHALI: Setiap hari ke sekolah, saya bawa bekal pisang rebus, ubi kayu rebus, ikan masin patin goreng atau bakar. Kadang-kadang ada juga bawa bekal 20 sen ke sekolah.

UB: Sekolah hingga tingkatan berapa?

MAHALI: Saya hanya sekolah formal setakat darjah enam di SRK Suan Lamba pada 1970. Selepas itu, saya mengambil peperiksaan SRP atau Sijil Rendah Pelajaran sebagai calon persendirian pada tahun 1985. Dua tahun kemudian saya menduduki SPM sebagai calon persendirian dan berjaya mendapat Gred 2. Kemudian pada tahun 1988, atas galakan Datuk Dr Zaki Haji Gusmiah, saya melanjutkan pelajaran di peringkat Diploma Marketing di College Universiti Miaty Manila Filipina.

UB: Kalau tiba musim cuti sekolah, apa yang tuan kerjakan?

MAHALI: Kerja kampung. Saya ikut bapa cari rotan dan damar di hutan. Selain cari rotan dan damar, ibu saya juga membuat goreng pisang dan kuih penjaram. Saya menjualnya kepada pekerja di Kem Balak. Di kampung juga, saya menanam berbagai jenis sayur. Hasil sayur-sayuran ini dijual kepada pekerja di kem balak.

UB: Sungguh menarik pengalaman tuan. Apa lagi aktiviti yang dilaksanakan?

MAHALI: Untuk menambah penghasilan keluarga, saya juga memancing, merawai, memukat, memasang bubu, menjala ikan atau udang galah. Hasil tangkapan ini dijual kepada pekerja di kem balak. Jumlah pendapatan RM10.00 setiap kali menjual. Agak lumayan juga pada masa itu.

Saya juga mengambil upah mengangkut air dan barang kedai kem balak, dengan upah RM1.00.

UB: Pernah kerja di kem balak?

MAHALI: Sewaktu cuti sekolah saya pernah kerja di kem balak sebagai timber misser, kelasi kapal hoke man traktor denfan gaji RM30.00 sebulan.Pekerjaan ini saya lakukan ketika cuti sekolah dari tahun 1962 hingga 1969. Tahun 1970, saya tamat darjah enam.

UB: Kenapa tuan berhenti sekolah? Selepas itu, tuan kerja sebagai apa?

MAHALI: ke Saya tidak dapat melanjutkan pelajaran kerana kemiskinan orang tua. Selepas tamat darjah enam saya masuk bekerja sebagai peneroka. Umur saya pada masa itu baru 12 tahun.Saya menjadi peneroka sebagai anugerah daripada Kerajaan Negeri, waktu itu di bawah pentadbiran USNO di Rancangan Penempatan SLDB Suan Lamba.

Pada tahun 1980 hingga 1984, saya dilantik sebagai Ketua Blok dengan status sebagai Pegawai Pembantu Ladang Rancangan Penempatan SLDB Suan Lamba.

UB: Kerja lain?

MAHALI: Saya pernah menjadi Ahli Lembaga Pengarah Ko-Nelayan dari tahun 1988 hingga 1991. saya pernah menjadi Ahli Lembaga Pengarah dibawah Datuk Dr Zaki Gusmiah, Mifli Haji Mohd Noh, Datuk Adib Sigoh.

UB: Apa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang tuan sertai?

MAHALI: Antaranya Sanya, Pertubuhan Belia Kebangsaan Sabah (Sanya) Cawangan Kampung Lokan dari tahun 1980 hingga 1985. Dalam tempoh yang sama juga, saya menjadi Ahli Jawatankuasa Badan Penyelaras Sanya Kinabatangan.

UB: NGO lain?

MAHALI: Sepanjang 2003 hingga 2012, Saya juga pernah menjadi Ahli Majlis Tertinggi (AMT), Setiausaha Kerja dan Penolong Setiausaha Agung Persatuan Bangsa Sungai Sabah (SABAS).

Selain itu, sejak 2007 hingga sekarang, saya menjadi Pengerusi Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (PEKIDA) Cawangan Daerah Kinabatangan. Masa yang sama saya juga adalah Ketua Penerangan dan AJK Perhubungan PEKIDA Negeri Sabah.

UB: Khabarnya tuan juga aktif dalam Pemadam?

MAHALI: Saya menjadi Ahli Seumur Hidup Pemadam Cawangan Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) sejak 1995. Saya juga menjadi Ahli Jawatankuasa Pemadam Majlis Perbandaran Sandakan.

Saya juga pernah menjadi Pengerusi Masjid SLDB Suan Lamba dari tahun 1980 hingga 1985.

UB: Pernah dapat anugerah dari Kerajaan?

MAHALI: Pada tahun 1990, saya mendapat kurniaan Bintang Setia Kinabalu (BSK) dan pada tahun 2012 pula, saya dianugerahkan pingat Ahli Darjah Kinabalu (ADK).

UB: Anugerah lain yang pernah tuan perolehi?

MAHALI: Anugerah lain ialah Anugerah Keluarga Berjaya.Hasil kejayaan saya menyekolahkan empat anak hingga ke menara gading, saya mendapat Anugerah Keluarga Berjaya pada 1997. Anugerah Peringkat Daerah Kinabatangan ini dianjurkan UMNO, Yayasan Sabah, Pemadam dan Pejabat Daerah Kinabatangan.

UB: Apa penglibatan lain dalam masyarakat?

MAHALI: Dalam bidang ekonomi kemasyarakatan, saya menjadi penaja dan Timbalan Pengerusi Koperasi Peneroka Rancangan Suan Lamba Berhad (KOSEP) pada tahun1980 hingga 1985. Sementara itu, sejak tahun 2011 hingga sekarang , saya menjadi pengerusi Koperasi Etnik Makiang Kinabatangan Berhad (Kemakian).

UB: Sejak bila pula penglibatan tuan dalam politik?

MAHALI: Saya menyertai kegiatan parti politik, mulanya sebagai Ahli Jawatankuasa Penaja Parti Berjaya Bahagian Sekong pada tahun 1975. Pada tahun 1975 hingga 1984, saya adalah AJK Pemuda Berjaya Bahagian Sekong. Pada 1980 hingga 1984,saya menjadi AJK Berjaya Bahagian Sekong. Kemudian pada 1984 hingga 1990, Saya menjadi Setiausaha Bahagian Pari Bersatu Sabah (PBS) Bahagian Sukau. Pada tahun 1990, selepas UMNO Mengembangkan sayapnya ke Sabah, saya memohon menjadi ahli. Kemudian pada tahun itu juga, saya dilantik AJK Pemuda UMNO Bahagian Kinabatangan pada 1990-1991. Pada 1991 hingga 2012, saya menjadi AJK UMNO bahagian Kinabatangan. Sewaktu dalam UMNO , saya pernah dihantar ke Tongod, sebuah kawasan pembangkang, masa itu, untuk meraih undi. Alhamdulillah, untuk pertama kalinya BN menang di kawasan itu.

Bagaimanapun pada 2012, saya memgambil keputusan untuk mengundurkan diri dari UMNO dan menyertai Parti Bersatu Rakyat (PBRS). Pada tahun 2012 juga, saya menjadu penaja dan Ketua PBRS Bahagian N48 Sukau.

UB: Kami difahamkan tuan juga aktif dalam penyelidikan bahasa sukuan atau bahasa etnik?

MAHALI: Saya mendapat dorongan daripada Haji Ahmad Abdul, mantan Presiden Sabas dan pernah menjadi pensyarah Maktab Perguruan Sandakan. Terima kasih kepada beliau dan juga Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Sabah yang memberi ruang dan galakan supaya kami mengkaji dan menyelidik bahasa etnik untuk memerkaya bahasa kebangsaan dan untuk keperluan membina pengkalan data DBP yang boleh dirujuk dimana-mana dan bila-bila masa saja melalui talian.

UB: Berapa jenis dialek bahasa Sungai yang tuan kuasai?

MAHALI: Saya mampu bertutur 15 daripada 33 dialek Sungai. Antaranya Makiang, Segama, Liwago, Mangkahak, Kelabuan, Paitan, Sukang, Pintasan, Idahan dan Subpan.

UB: Apa persidangan yang pernah disertai?

MAHALI: Saya pernah menyertai Kongres Kebudayaan Rumpun Melayu Johor anjuran Kerajaan Johor pada tahun 2004 dan turut menjadi peserta Kongres Teori dan Kritikan Sastera Melayu Serantau II anjuran DBP pada 2005. Saya juga prnah menghadiri Persidangan Kebangsaan Pemadam di Johor Baharu dan Melaka. Saya juga pernah menghadiri Persidangan UMNO Sebanyak dua kali. Selain itu, saya juga pernah menghadiri persidangan kebangsaan Angkasa di PWTC Kuala Lumpur.

UB: Terima kasih kerana sudi memenuhi permintaan kami untuk ditemubual

MAHALI: Terima kasih kembali.

2 comments

Salam Tuan,
Boleh saya tahu pertuturan bahasa Sungai tentang
1. Hari
2. Bulan
3. Tahun
Terima kasih byk
Ikhlas dari Rashid

Saya boleh hubungkan sdr a rashid kepada tuan mahali. minta no hp saudara. hubungi saya di emel abdnaddin@yahoo.com