Isnin, 22 Disember 2014

PERCAKAPAN DENGAN PAK MAMAN MENGENAI CARA MENCEGAH RASUAH

TagsPERCAKAPAN DENGAN PAK MAMAN MENGENAI CARA MENCEGAH RASUAH


Seekor tikus besar memikul wang rupiah di belakangnya menghiasi muka depan akhbar Kompas Selasa 9 Disember. Tikus besar itu, meskipun hanya patung- diletakkan di Titik Nol, Yogyakarta adalah simbol hari anti korupsi di Indonesia.

Tetapi Pak Maman Sulaiman, supir yang membawa saya keliling Jakarta itu mempunyai cara lain untuk membanteras korupsi. Cara yang diyakini akan mendatangkan efek jera di kalangan pelaku rasuah di negara itu.

"Jemur Koruptor," katanya. Setiap minggu Komisi Pemberantasan Korupsi (KPK) boleh membawa koruptor ke Bundaran HA di Jalan Thamrin-Sudirman untuk dipamerkan atau dipertontonkan kepada orang framai yang berolahraga di kawasan itu dari jam 9.00 hingga 11.00 pagi.

Setiap koruptor itu dipamerkan di bundaran itu, dengan dilengkapi nama lengkap, alamat, jumlah wang yang dikorupsi dan biarkan mereka ditonton dan dijemur di tengah panas atau biarkan dibasahi hujan.

Apakah ia boleh mendatangkan rasa malu kepada mereka? Katanya. Biar nama mereka dipamerkan di tepi jalan seperti iklan beserta kesalahan yang dilakukan.

Selama ini katanya, koruptor itu tidak rasa malu malah bangga kerana mereka diwawancara di TV dan sebagainya. Malah Pak Maman bercerita, rakannya pernah menghantar keluarga seorang pesalah rasuah di penjara Cipinang, yang membawa tv, dan menikmati fasiliti seperti berada di hotel.

Katanya, ada juga pesalah rasuah yang didapati menyimpan wang jutaan rupiah, memiliki telefon genggam yang diseludup dengan pelbaga cara ke dalam penjara seperti yang dilaporkan di banyak media.

Kalau koruptor dijemur, pasti mendatangkan efek jera dan takut kepada mereka sehingga mereka tidak akan melakukan rasuah. dan orang lain akan akan merasa takut untuk melakukan rasuah.

Saya hanya tersenyum dan memberitahu pak Maman bahawa saya tidak pernah terfikir mengenai saranannya itu. Katanya, cara menjemur pelaku rasuah atau koruptor itu dengan mempamerkan mereka di khalayak umum adalah satu cara paling efektif untuk membanteras rasuah.

Selain itu, masyarakat juga boleh diberitahu bahawa jika mereka mahu menonton perasuah atau koruptor dipamerkan lengkap dengan nama, alamat, jawatan dan jumlah rasuah, maka mereka boleh datang di Bulatan berdekatan dengan Jalan Thamrin Sudirman misalnya pada setiap hari jam 9.00 hingga jam 11.00 pagi.

Beliau merasa marah dan bosan melihat perasuah-perasuah yang ditahan itu malah bertambah popular kerana mereka muncul di layar tv. Mungkin mereka juga menikmati menjadi orang terkenal meskipun dengan mengambil hak rakyat dan negara.

Katanya, setiap hari media penyiaran dan suratkhabar sering menyiarkan mengenai berita tokoh-tokoh pemimpin, pegawai tinggi dan sebagainya yang ditahan kerana korupsi. Pak Maman mempunyai cara untuk mencegah mereka daripada melakukan rasuah.

"Jemur saja mereka di depan khalayak umum. Biarkan dua atau tiga jam setiap hari. Tentu ia mendatangkan rasa malu kepada mereka dan boleh mengurangkan gejala rasuah.

Saya menyalami Pak Maman ketika tiba di Terminal Tiga Bandara Soekarno- Hatta. Saya berjanji kepada beliau untuk menulis mengenai saranannya itu. "Jemur koruptor," katanya.