Jumaat, 23 Mac 2012

Catatan pertemuan dengan Makcik Dayang dari Kuala Belait

Tags


Sebelum sampai Esso Rugading, ada pusingan U, katanya. Rumah kami, di pagarnya..ada dua lampu.
Di sanalah tujuan kami malam itu.Biarpun ada acara lain di rumah seorang pemimpin di Tanjung Aru tetapi pertemuan dengan Makcik Dayang lebih penting lagi.
Asalkan jumpa, sekejap pun jadilah, saya beritahu Mabul. Pertemuan itu, walaupun telah lama diharapkan, namun tidak pernah dibayangkan akan berlaku di rumah Kak Lainah.

Kami tak pernah berjumpa makcik Dayang. Hanya namanya kami tahu.Walaupun sebelum itu dia pernah datang ke kampung berjumpa arwah bapa, tapi kami tak ada di rumah ketika itu.

Saya diberitahu oleh Wiwi, makcik datang ke Sabah dengan Opoy dan suaminya untuk menghadiri majlis perkahwinan anak kak Melati di Sandakan. Sayang sekali saya tak dapat hadir kerana sesuatu perkara yang tak dapat dielakkan.

Sebenarnya saya telah lama berkira-kira ke Kuala Belait sejak beberapa waktu yang lalu, tetapi sering tergendala kerana tugasan yang tak boleh dimungkiri. Makcik Dayang juga telah lama berhasrat berkunjung ke Kota Kinabalu tetapi hanya kali ini hajatnya termakbul.

Moyang kami namanya Satuh. Isteri Satuh bernama Terelah. Daripada isterinya Terelah ini, beliau dikurniakan anak seramai tujuh orang. Anaknya yang sulung bernama Alim, diikuti Tikah, kemudian Sablah, kemudian Takim, kemudian Selim, lalu Bislah, kemudian Sintah. Semoga saya tidak ketulahan menyebut nama atuk dan nenek saya ini. Kalau dalam budaya kami, dilarang untuk menyebut nama orang yang lebih orang tua, bahkan kalau ada yang bertanya, biasanya orang yang pandai mengeja akan mengejanya S.A.T.U.H atau meminta orang lain untuk menyebutnya. Menyebut nama orang tua kita, dalam masyarakat kami, suatu hal yang dilarang. Tetapi sekarang tidak lagi.

Kerana sesuatu sebab, ada yang mengatakan nek Satuh, (dalam masyarakat kami juga, selalu merujuk atuk dan nenek sebagai nenek saja), dianiaya orang. Beliau seorang pedagang di satu tempat yang bernama Langkum (Langkon) sekarang. Ketika balik dari Langkon itu, ada orang, ada yang mengatakan ada kaitan keluarga dengannya, telah menitipkan kerbau untuk dibawa pulang ke Kota Belud. Tetapi rupanya, kerbau yang dibawanya itu kerbau `banta' atau kerbau curian, tanpa dia ketahui. Setelah melalui proses undang-undang, beliau dihantar ke penjara sinsim selama beberapa bulan. Sekeluarnya dari penjara, beliau tidak lagi balik ke Kota Belud, mungkin kerana marah, mungkin kerana kesal dianiayai oleh kerabatnya sendiri. Beliau kemudian merantau dan membuka tanah di Batu Payung kira-kira tahun 50-an.

Beliau kemudiannya balik ke Kota Belud, dan membawa anaknya yang tua, bernama Alim dan adiknya bernama Duakis atau Dulakis untuk memulakan hidup baru di Batu Payung Tawau.

Semua anaknya tinggal di Kota Belud, di kampung Gunding. Anaknya yang keempat bernama Takim kemudian merantau dan mencari kerja di Bongawan Estate. Pada ketika itu, jalan perhubungan sangatlah jauh.

Nek Takim sempat balik ke Kota Belud sewaktu ibunya, Terelah kembali ke rahmatullah "Dua minggu sebelum pakcik Madshah kahwin pada 1965," kata Makcik Dayang. Makcik Dayang mempunyai tiga adik beradik, abangnya bernama Musa meninggal sewaktu kecil, dan pakcik Ahmadshah dan makcik Dayang. Dulu namanya Dayang Kasinah, entah kenapa ketika mengambil kad pengenalan, namanya hanya Dayang saja.

Nek Alim kahwin di Tawau. Kemudian dikurniakan anak bernama Mahmud, Ismail, Ahmad @ Anting dan Makcik Arijah. Tikah dikurniakan anak iaitu Sinun, Jamlaun, Lenum manakala nek Sablah dikurniakan anak Shaiddin (hasil perkahwinannya dengan Markasham @ Haji Mohd.Hashim) dan makcik Rini (yang jemadin@midi), Minah (yang baisah) dan Norbin (hasil perkahwinannya dengan Mat, perantau dari Jawa). Takim dikurniakan anak bernama Musa, Ahmadshah dan Dayang Kasinah, nama makcik Dayang. Selim pula dianugerahkan anak bernama Mula,Zula,Zaiti, Taksi,Mahmud,Pakah,zaidi, zaiki.

Sementara itu, Nek satuh kahwin lagi di Tawau.Dengan isteri mudanya, beliau dikurniakan tiga anak iaitu Nek Sindung, Nek Napsarah dan Nek Soal. Antara anak nek Sindung di Merotai ialah Mariamah bte Kasim dan Karim bin Kasim. Nek Napsarah pula dikurniakan anak bernama Ag.Latip Omar,Ag Kurus,Saleh,Fatimah, Usop Omar.Melalui suami kedua, beliau dikurniakan anak bernama Roslan Sulaiman, Adisah Sulaiman dan Nurfaizah. Nek Soal pula dikurniakan anak iaitu Suhaili,Suzana,Suhaimi,Suhaidi,Safrimah dan Safrin.

Sewaktu muda remaja dahulu, melalui Radio Sabah, makcik Dayang selalu menujukan lagu melalui Rancangan Lagu Permintaan. Beliau banyak mengirimkan lagu kepada kenalannya melalui Radio Sabah itu. Antara tahun 1965-1966, makcik dayang pernah menyampaikan lagu permintaan, dari Dayang di Bongawan Estate kepada Soal Satuh di Batu Payung. Makcik Dayang tidak tahu bahawa orang bernama Soal itu adalah pakciknya sendiri, iaitu adik beradik dengan ayahnya. Waktu itu masih saudara saudari, katanya.

Antara lagu yang digemarinya ialahgelisah, sumpah setia nyanyian Ahmad jais dan lagu di taman firdausi, nyanyian P.Pamlee, dan banyak lagi lagu lain.

Untuk berhubung satu sama lain, orang-orang dahulu sentiasa surat menyurat antara satu sama lain. Dulu surat bukan sebarang surat. Ada cara mengirimkan surat. Surat yang dikirimkan kepada kenalan belia berbeza dengan surat kepada kekasih. Begitu juga surat yang dikirimkan kepada keluarga.Bahkan untuk memberi khabar bahawa surat yang ditujukan kepada seseorang yang telah meninggal, biasanya dibakar di bahagian hujungnya, untuk menunjukkan bahawa orang yang menjadi destinasi surat itu sudah tiada lagi.

Katanya, mungkin Nek Soal tidak mengetahui sehingga sekarang bahawa orang yang dulu selalu menyampaikan lagu permintaan itu tidak lai adalah anak saudaranya sendiri. Nek Soal pernah mengirimkan fotonya makcik Dayang. Pakcik Soal itu orangnya tinggi, katanya jika dilihat dari gambarnya.

Mereka tidak pernah bertemu sampai sekarang. Sementara itu, tiga bulan selepas berkahwin pada 1968, Makcik Dayang mengikut suaminya pindah ke Brunei.

"Sekarang jadi rakyat Ke Bawah Duli," katanya.

Beliau ingin sekali untuk mengunjungi keluarga di Tawau, tapi hasratnya belum kesampaian.
"Kalau ada gambar nek satuh, pakcik Alim, tolong bawa kalau berkunjung ke Brunei ya," katanya. Kalau ada gambar keluarga di Tawau saya mahu tengok, katanya.

Anak-anak sekaranglah yang menyambungkan silaturrahim setelah terpisah kerana jarak.
Kemudian saya bercerita mengenai bagaimana ceritanya keluarga yang terpisah ini bertaut kembali.

Ketika masih di sekolah menengah, saya selalu mencatat silsilah yang diceritakan oleh arwah bapa. Beliau selalu memberitahu si polan ini saudaramu, sipolan ini sepupumu, sipolan ini makcik ataupun pakcikmu. Dari situ timbullah minat saya untuk mendokumentasikan susur galur keluarga itu mana tahu kelak akan berguna.

Arwah bapa menceritakan bagaimana dulu beliau selalu singgah tempat nek Takim di Tuaran, kalau tak silap. Juga beliau menceritakan bagaimana ketika bertugas di Jabatan Pertanian sabah, beliau pernah ditugaskan di Tawau pada tahun 1977.

Dalam silsilah itu, keluarga Takim dan keluarga di Tawau tidak dapat dikesan.Keluarga di Tawau agak mudah dikesan kerana tempat tinggal mereka di Batu Payung. Keluarga nek Takim di Bongawan Estate entah dimana.

Sehinggalah satu hari, sepupu saya dari pihak ibu, mengkhabarkan bahawa pakcik Ahmadshah kini di Beluran.
Sampailah pada tahun 1998. Hasrat mencari keluarga di Batu Payung akhirnya tercapai setelah pertemuan dengan pakcik Anting di tempatnya bekerja di Puspakom. Guru Besar SK Batu Payung ketika itu yang membawa kami ke sana.

Kemuncaknya sewaktu kami melangsungkan perkahwinan.Sebahagian misi tercapai. Hampir semua keluarga ada.Ada Nek Soal, nek napsarah, nek sindung dan yang sempat menginaikan jari saya bersama bu Rijah , pakcik Fadilah Dulakis dan keluarga di Batu 4.Kak Hasnah dan suaminya Abdul Syeh Haji salim, Kak Mahani, Kak Roseyatimah, Bang Yunus, Maimunah, Otoh dan lain-lain juga hadir dalam majlis itu. dari Batu Payung, pakcik Maing dan isteri dan pakcik Anting juga hadir sama.

Setahun sebelum itu, pertemuan telah terjalin ketika majlis pertunangan saya. Semua keluarga berkumpul, dan keesokan harinya beramai ramai ke Kampung Titingan Hujung sehingga ramai yang hairan, betapa ramai rombongan dari Kota Belud, walhal sebenarnya keluarga dari Tawau.

Dalam perjalanan balik dari Tawau ke KB itu, mereka singgah ke Beluran. Bertemu keluarga. Pakcik Ahmad masih di masjid ketika itu. Agak terpinga-pinga dan terkejut jiga apabila diberitahu ada keluarga dari Kota Belud datang.

Hanya selepas itulah, pakcik Ahmadshah berkirim surat dengan arwah bapa, yang kemudian, adik Dayang Noorkanah pula yang rajin mengirimkan surat kepada pakcik Ahmadshah. surat itu disimpannya baik-baik di Almari sehingga satu hari Azura ternampak surat itu dan membacanya.

Mungkin disangkanya surat itu entah dari siapa. Ketika ditanya, pakcik Ahmadshah memberitahu surat itu datangnya dari sepupumu di Kota Belud. Sejak itulah, Azura pulalah yang rajin berkirim surat dengan Dayang Noorkanah.

Malahan Azura sempat tinggal tiga bulan di kampung. Kata Makcik Dayang, bagus lagi si Azur sampai tiga bulan di kb, saya satu jam pun ndak sampai, katanya.

Selain keluarga di Tawau, makcik Dayang juga bertanya mengenai nek Tikah, nek Selim. Katanya, hanya pakcik Mahmud yang pernah sampai di rumahnya di Kuala Belait.

Pakcik Pakah? Saya bertanya?
Belum.Hanya pakcikmu Mahmud saja. Saya memberitahunya bahawa Pakcik Pakah sekarang sudah bermastautin dan beranak pinak di Johor.

Saya memberitahunya bahawa kalau tidak jumpa di KK, nanti saya akan ke Kuala Belait saja. nasib baiklah Kak Lainah mesej saya di FB menyatakan makcik dayang ada di rumahnya.

Saya diberitahu oleh Azura, dan Norkamalia, makcik Dayang ke tempat Pakcik Madianin.
Kak Lainah ketawa ketika saya tanyakan siapa pakcik madianin tu. Kenalkah? Rupanya Pakcik madianin tu ialah suaminya. Pakcik Madianin ialah sepupu makcik dayang kerana ayahnya adalah adik beradik dengan mama makcik Dayang.

Kalau saya tahu, taklah susah susah mencari.Kerana saya tahu rumah kak Lainah dan pernah satu pejabat dengannya dulu sewaktu saya bertugas di Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan Sabah sekitar 90-92.

Pertemuan dengan makcik Dayang itu, pastilah mengubat kerinduan yang lama. Syukurlah kerana masih berkesempatan berjumpa makcik Dayang, yang masih keluarga dekat, sepupu arwah bapa kerana orang tua mereka adik beradik.

Sesungguhnya silaturrahim itu indah. Saya terharu ketika mengenang peristiwa pertemuan itu.

3 comments

Penceritaan yang hebat... layak untuk tulisan sosialogi

asalamualaikum,

tak tahu kenapa tergerak hati menggoggle nama sendiri dan akhirnya sampai ke sini :)

abg naddin email sy di safrinah_s@yahoo.com

bersyukur dapat jumpa abg naddin di sini :)

terima kasih.
saya rasa gembira juga.
ini emel saya
abdnaddin@yahoo.com