Ahad, 16 Januari 2011

Kementerian Pelajaran diminta atasi masalah keciciran di Pulau Larapan

Tags

Daripada 25 orang pelajar SK Larapan yang naik Tahun 4 di Sekolah Berpusat di Pulau Bum-Bum pada tahun ini , mungkin hanya tiga empat orang yang masih bersekolah disana.

Mana yang lain?

KEMENTERIAN PELAJARAN DIMINTA ATASI MASALAH KECICIRAN DI PULAU LARAPAN

Oleh ABD.NADDIN HJ.SHAIDDINabdnaddin@yahoo.com

SEMPORNA: Setiap tahun jumlah keciciran di kalangan anak-anak pulau Larapan, salah satu daripada 49 buah pulau di Semporna, semakin meningkat ekoran keputusan Kementerian Pelajaran yang mengkehendaki supaya anak-anak yang memasuki Tahap Dua atau Tahun Empat melanjutkan persekolahan mereka di Sekolah Berpusat Pulau Bum yang terletak kira-kira satu jam perjalanan dari pulau itu.'
Ketua Masyarakat Pulau Larapan, Haji Abdul Rahman Labatan berkata kerajaan perlu mengkaji semula keputusan itu kerana ia telah menyebabkan anak-anak dari keluarga miskin di pulau itu tidak dapat meneruskan pelajaran kerana bebanan yang ditanggung oleh ibu bapa mereka.
Katanya, sejak dilaksanakan kira-kira lapan tahun lalu, setiap tahun jumlah anak-anak pulau berusia 10 tahun ke atas yang tidak dapat menduduki Tahun Empat semakin bertambah.
Menurutnya, beliau mendapat maklumat daripada 25 pelajar sekolah yang sepatutnya mendaftar dalam Tahun Empat di SK Berpusat Pulau Bum-Bum, hanya terdapat tiga pelajar yang mendaftarkan diri.
"Selebihnya tidak dapat meneruskan pelajaran mereka manakala ada diantara mereka belajar di SK Sumandi yang terletak hampir sama jauhnya dengan Pulau Bum-Bum", katanya.
Beliau menyarankan agar Jabatan Pelajaran membenarkan anak-anak dari keluarga miskin untuk terus menduduki Tahun Empat di SK Pulau Larapan, yang mempunyai segala kemudahan yang memadai termasuk bilik darjah yang boleh menampung murid-murid sekolah itu.
Sebelum ini, anak-anak Pulau Larapan belajar di SK Larapan dari Tahun Satu Hingga Tahun Enam tetapi sejak lapan tahun lalu, SK Larapan hanya menampung murid Tahun Satu hingga Tahun Tiga.
"Itulah sebabnya kita melihat banyak anak-anak berusia 10 tahun ke atas yang tidak mendapat pendidikan hanya berkeliaran di kampung kerana ibubapa mereka tidak mampu menghantar anak-anak mereka ke Pulau Bum Bum," katanya.
Selain itu, kanak-kanak berusia 10 tahun itu masih kecil untuk mengurus diri mereka dan tindakan menghantar mereka untuk bersekolah jauh daripada ibubapa adalah tindakan yang kurang tepat.
Beliau memberitahu, ibubapa terpaksa mengeluarkan RM100 seorang iaitu RM60 untuk tambang bot dan RM40 untuk tambang kereta setiap kali menghantar anak mereka ke SK Berpusat di Pulau Bum-Bum.
Katanya, sungguhpun mereka disediakan asrama tetapi kebajikan anak-anak masih kecil itu tidak terurus malah sebahagiannya `masih kencing di tilam' kerana masih kecil dan tidak mampu mengurus diri sendiri.
Haji Abdul Rahman menyarankan agar ibubapa di Pulau Larapan dibenarkan menghantar anak mereka melanjutkan pelajaran dalam Tahun Empat dan seterusnya di Pulau Larapan untuk memastikan masalah keciciran di kalangan pelajar dapat ditangani.
Jelasnya, beliau sering mendengar keluhan dan rungutan ibubapa yang kebanyakkannya miskin kerana tidak mampu menyekolahkan anak mereka yang masih kecil di tempat yang jauh dan terpaksa berhadapan dengan kemungkinan dibelit kemiskinan untuk beberapa generasi akan datang kerana ketiadaan pendidikan.
Beliau meminta keputusan itu dikaji semula dan anak-anak pulau Larapan dibenarkan meneruskan pembelajaran mereka di sekolah yang terdapat di pulau itu sendiri.
Walaupun menyedari niat kerajaan adalah baik untuk meningkatkan kualiti pencapaian murid dalam pelajaran tetapi keputusan itu juga menyebabkan anak-anak kecil menjadi `penganggur' sebelum waktunya.
Pulau Larapan yang mempunyai penduduk kira-kira 1,365 di dua buah kampung iaitu Pulau Larapan Hujung dan Pulau Larapan Tengah adalah sebuah pulau yang didiami oleh masyarakat Bajau yang miskin tetapi kini semakin terdedah kepada kemajuan kerana kerajaan telah membina Kuasa Tenaga Solar Hibrid dan Pusat Internet Desa, Perpustakaan dan memperbaiki prasarana di pulau itu.
"Tetapi semua ini hanya akan menampakkan ertinya sekiranya anak-anak pulau diberi peluang mengecap pendidikan yang secukupnya," kata Haji Abdul Rahman sambil meminta supaya permasalahan yang dihadapi ibubapa dan pelajar itu dapat ditangani segera sebelum lebih ramai kanak-kanak menjadi mangsa kerana tidak mendapat pelajaran.
"Bagi yang mampu, mereka boleh meneruskan pelajaran di SK Berpusat Pulau Bum-Bum tetapi bagi yang kurang mampu, biarlah mereka dibenarkan untuk menduduki sekolah hingga tahun Enam di SK Larapan," katanya.