Isnin, 22 Disember 2014

ILMU PENGETAHUAN TIDAK HABIS DITEROKA, KATA DR LAIMAH,GURU WANITA PERTAMA DAPAT PHD DI KENINGAU

TagsILMU PENGETAHUAN TIDAK HABIS DITEROKA, KATA DR LAIMAH,GURU WANITA PERTAMA DAPAT PHD DI KENINGAU

SIAPA sangka, seorang anak kampung, yang pemalu satu hari nanti boleh mencipta kejayaan hingga ke peringkat tertinggi. Beliau adalah Dr Laimah Sungap, yang menjadi wanita pertama dalam kalangan guru-guru wanita di Keningau memiliki PhD, Kejayaannya meraih Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang pengurusan pendidikan (UMS) Beliau juga Merupakan wanita pertama dalam kalangan penjawat SISC+ di negeri Sabah memiliki PhD.

Dr Laimah Sungap dilahirkan pada 13 Jun 1972 di Papar Sabah. Beliau mendapat pendidikan awal di SK Liau dan Sk Bunga Raya Keningau dari tahun 1979 hngga 1983. Beliau melanjutkan pelajaran menengah di SMK Bingkor hingga lulus Sijil Rendah Pelajaran (SRP) pada 1986 dan Sjil Pelajaran Malaysia (1988). Selepas itu, beliau melanjutkan pendidikan dalam tingkatan enam di SMK Gunsanad sehingga lulus t Sijil Tinggi Persekolahan (STPM) 1990-1991. Selepas itu, Dr Laimah memasuki Universiti Kebangsaan Malaysia 1991-1995 hingga lulus Ijazah Sarjana Muda Sains Pembangunan dengan kepujian. Kemudian beliau mengambil Kursus Penguruan Lepasan Ijazah (KPLI) di Maktab Perguruan Gaya 1998-1999.Selepas itu, beliau mengikuti pengajian di peringkat sarjana pengurusa pendidikan di UMS pada 2003 hingga 2005. Beliau tidak berhenti setakat itu, sebaliknya meneruskan pengajian hingga ke peringkat doktor falsafah (PhD) Pengurusan Pendidikan (UMS) 2007-2014.

Beliau pernah menjadi guru sandaran Siswazah tidak terlatih (1995-1998), Beliau mula dilantik sebagai Guru Siswazah Terlatih (GST) pada 1 Ogos 1999. Dr Laimah mengajar Bahasa Melayu (Opsyen) sejak 1999 sehingga 2012. Beliau pernah mendapat pengiktirafan perkhidmatan cemerlang pada 2007, menjadi penceramah Teknik Menjawab SPM Bahasa Melayu dan kini bertugas sebagai SISC+ (School Improvement Specialist Coaches) Bahasa Melayu di Pejabat Pendidikan Daerah Keningau.

Wartawan UTUSAN BORNEO, ABD.NADDIN BIN SHAIDDIN sempat menemui beliau untuk berkongsi cerita mengenai kisah pahit manis perjuangan beliau sehingga berjaya mendapat ijazah doktor falsafah (PhD) Pengurusan Pendidikan baru-baru ini.

 

 

UTUSAN BORNEO: Pernah terfikir belajar hingga peringkat PhD?
DR LAIMAH: Tidak pernah. Malah saya tidak pernah tahu apa itu PhD sehinggalah saya berjaya ke menara gading pada tahun 1992. Jika ditanya...pernahkah terfikir sehingga ke peringkat PhD?...saya akan menjawab...saya tidak pernah tahu apa itu PhD ketika saya memulakan kehidupan sebagai pencari ilmu. Saya hanya pernah berkata ketika di sekolah rendah bahawa saya akan bersekolah sampai ke peringkat yang tinggi. Dengan berlatar belakangkan ibu bapa sebagai pastor sidang (Pemimpin Agama), mama bapa saya tidak banyak pendedahan tentang keilmiahan tetapi mereka cukup terdedah dengan ilmu kerohanian dan saya membesar dengan didikan keagamaan yang cukup baik.
UB: Bagaiamana keadaan kampung tempat Dr dibesarkan?
DR LAIMAH: Saya hidup di persekitaran kampung yang masih asli dengan budaya ‘orang kampung’, mesra, suka menolong dan hidup bagai keluarga besar sehinggalah unsur-unsur metropolitan mula menyelinap di kampung tercinta Kampung Bunga Raya. Bagaimanapun saya tetap menyukai kampung saya dan terus bermastautin di sini sehingga kini.
UB: Bagaimana seorang insan yang jauh dari pengaruh urbanisasi boleh terfikir dan menggapai kejayaan yang agak membanggakan?
DR LAIMAH: Saya menamatkan zaman remaja pada usia yang sangat muda iaitu awal 20 an dengan Ali Gadong merupakan graduan USM. Bagaimanapun, perkahwinan bukanlah penghalang bagi saya untuk menamatkan pengajian ijazah pertama saya di UKM’S iaitu kampus UKM di Sabah sebelum UMS wujud. Malahan di UKM’S jugalah saya mendapatkan 3 orang cahaya mata yang kini semuanya sudah di universiti dalam bidang masing-masing.
UB: Kisah yang menarik.Teruskan!
DR LAIMAH: Ketika saya melihat anak-anak saya membesar dan masuk ke alam persekolahan, setiap malam saya akan menemani mereka, melayan gelagat mereka, melayan setiap persoalan mereka ketika mereka membelek-belek buku...masa itulah saya terfikir untuk tidak mahu membuang masa tetapi mahu belajar bersama dengan anak-anak.Orang bilang 2 in 1.Saya mengajar anak dan saya belajar.
UB: Oh begitu. Jadi ketika dr mengajar anak, dr juga belajar begitu?
DR LAIMAH: Sejarah pembelajaran saya...master dan PhD sebenarnya banyak berkaitan dengan perkiraan pengisian masa sambil melihat anak-anak belajar. Jadi rumusnya, anak belajar...saya bimbing mereka dan saya juga belajar. Tidak mengganggu proses pembelajaran anak juga saya fikir kalau saya lanjutkan pembelajaran ke peringkat master, sebab kuliah master hanya pada hujung minggu.
Jadi sepanjang seminggu dari hari 1-5, saya bekerja keras untuk kerjaya dan bersungguh-sungguh melihat perkembangan study anak-anak. Hujung minggu saya gunakan sepenuhnya untuk kuliah saya. Sehinggalah saya tamat pengajian peringkat master anak-anak saya belajar seperti biasa, melalui PMR dan SPM tanpa gangguan.
Semakin anak-anak membesar, saya melihat mereka sudah boleh mengatur jadual waktu sendiri, pandai overcome masalah pembelajaran secara sendiri, saya semakin banyak ruang untuk melakukan sesuatu sebagai penambahbaikan kualiti diri. Dengan izin suami dan bapa mama, saya mendaftar untuk melanjutkan pegajian ke peringkat PhD.
UB: Bagaimana pengalaman menjadi pelajar PhD. Boleh ceritakan?
DR LAIMAH: Perjalanan hidup sebagai pelajar PhD bukan semudah yang saya fikirkan....saya boleh tersenyum, tertawa dan bergaul dengan kawan-kawan seperti biasa tetapi ada satu bebanan yang tidak dapat saya rungkai di sini kecuali mereka yang pernah berada di tempat saya sebagai pelajar PhD faham tentang hal yang saya rasakan. Bukan riak atau sombong, tetapi PhD benar-benar menguji kesabaran, komitmen dan ketekalan kita. Tangisan, kebingungan, ketidakurusan diri, keterbatasan dalam segala hal yang kita lakukan adalah karib sepanjang perjalanan sebagai pelajar PhD.
Adakalanya, saya tidak sedar tarikh penting dalam hidup....umpamanya saya pernah terlupa bahawa hari tersebut adalah 25.12....hari krismas...perayaan yang cukup bermakna dalam agama saya. Adakalanya saya terlupa, bahawa mentari sudah menampakkan diri...keluar dari bilik belajar dan terus bersiap ke tempat kerja. Ada ketika-ketika wajah bukan seperti wajah.....penuh dengan tumbuh-tumbuhan yang tidak dikehendaki....suamipun ngeri melihatnya...heeeee.....pun begitu...berundur tidak pernah saya kotakan..walaupun ada ketikanya terpacul kata di depan suami...saya mau berhentiiiii.....tapi hati kata..jangan....suami cakap...sabar..teruskan sahaja akhirnya selesai juga tu...ambil masa bertenang.
UB: Dr termasuk orang yang cekal juga ya?
DR LAIMAH : Ada suatu ketika...subuh...saya keluar dari bilik study dan masuk bilik tidur sambil menangis yang teramat sakit....saya menangis depan suami...suami terkulat-kulat kebingungan...isterinya menangis tidak tentu arah....bukan apa...saya sangat bingung berhadapan dengan statistik....PUN begitu....akhirnya semua yang pahit yang pernah saya lalui...menjadi kenangan yang terindah ketika diumumkan pada 18.7.2014...bahawa saya layak dianugerahkan Doktor Falsafah...sejurus selesai Viva Voce yang berlangsung hampir 3 jam....saat itu saya bagaikan bermimpi...arrrr....ya kah....sehingga berminggu-minggu saya masih tidak menyedari bahawa pengumuman tersebut bukan mimpi....LAIMAH....that is the realllll.....malah sehingga hari konvokesyen pada 21.11.2014...saya masih membelek-belek topi bulat yang ada di tangan...eeee.....topi bulat.....itu yang terpacul di mulut...suami ucap tahniah...anak-anak ucap tahniah...kawan-kawan ucap tahniah......LAIMAH SUNGAP...di paparkan di skrin besar UMS dianugerahkan Doktor Falsafah yang membawa gelaran Dr...kini terpahat selama hayat masih ada di dunia. Syukur kepada Tuhan.
UB: Syukurlah. Tahniah.
DR LAIMAH: Saya merumuskan..tidak ada yang mustahil dalam hidup ini, sukar adalah laluan ke arah mudah...sukses dalam hidup hanya akan benar-benar membahagiakan apabila laluan untuk mendapatkannya terlalu sukar...kerana kepayahan itulah yang akan mengajar kita lebih menghargai segala yang kita miliki. Kuncinya...bersabar...berkomitmen dan jangan sesekali putus asa.

Kalau saya diajukan pertanyaan, bagaimana perasaan ketika memiliki PhD....saya jawab, pemilikan PhD adalah permulaan tanggungjawab yang sangat besar dalam kehidupan bukan sahaja dalam kerja tetapi seluruh aspek kehidupan akan menjadi perhatian masyarakat.
PhD adalah suatu pencapaian yang memberi gambaran tentang kualiti pemikiran....saya berfikir sedemikian. Kualiti pemikiranlah yang akan menuntun kemenjadian seseorang. Kalau saya ditanya...dari segi pemilikan ilmu pengetahuan ...saya akan jawab ilmu pengetahuan tidak akan habis untuk diteroka...
UB: Jadi PhD bukan ukuran pencapaian?
DR LAIMAH: PhD bukan ukuran kita tidak perlu lagi meneroka ilmu pengetahuan...saya perlu menegaskan bahawa PhD adalah permulaan yang baru dan lebih mencabar untuk menjelajah ilmu...semakin kita tahu...semakin kita sedar bahawa terlalu banyak yang kita perlu tahu dan belum tahu...Cuma kita perlu ada fokus ketika mencari sesuatu...kenapa...bagaimana dan untuk apa...
PhD...boleh menjadikan seseorang sombong...tinggi hati..tinggi diri...Professor saya iaitu Prof Madya Dr. Baharom Mohammad, berpesan kepada semua anak didik PhDnya...bahawa jangan sekali-kali sombong...ketika engkau menjadi sombong..saat itulah juga engkau dipandang serendah-rendahnya..rendah ilmu dan rendah akhlak...katanya. Saya pegang pesanan ini sepanjang hayat saya.
UB: Ada kenangan masa kecil?
DR LAIMAH: Saya mengimbas kembali sejarah hidup saya...ketika kecil...di kampung hanya ada satu sumber air iaitu ‘Perigi’....satu kampung menggunakan air perigi tersebut. Ada berudu (anak katak) dalam perigi tersebut...saya suka melihat berudu tersebut...cute...comel...kawan saya tanya..Imut (panggilan kampung bermaksud anak kecil yang comel)..kalau nanti tiba-tiba kau bergelar Doktor...kau mau mandi lagi kah di perigi yang ada berudu?...katanya...saya jawab dengan yakin...mau...kawan saya ketawa..dan saya yakin gelaran Doktor apa yang dimaksudkannya pada ketika itupun tidak pernah dianalisinya...sama seperti saya...heee...malangnya...perigi itu tidak wujud lagi ketika ini...kampung saya semakin moden...syukur kepada Tuhan.
Pernah juga rakan sekerja bertanya...dan berpesan..imut kalau kau habis PhD nanti...jangan sombong arr...tapi ubahlah kebiasaan kau berpakaian...saya suka pakai yang santai..T-Shirt dan Jeans sahaja...kawan saya kata..pakailah yang formal ikut Dr kau nanti...itu antara pertanyaan dan pesanan kawan-kawan. DAN....Laimah tidak pernah berubah...kecuali aras pemikiran tetapi segala kebiasaan yang tidak memudaratkan diri..tidak mencemarkan maruah...tidak perluh diubah....

UB: Ada kisah lucu dan degil Dr Laimah ini?.
DR LAIMAH: Ya ada,.antara yang masih basah dalam ingatan...ketika itu saya darjah tiga (istilah persekolah zaman saya)...cikgu saya kata..Laimah kamu ikut itu penilaian darjah lima..naik kereta ke SK Apin-Apin...waaahhhhh....saya teramat gembira...saya membayangkan saya akan dapat naik kereta..’Pick Up’...bukan mudah naik kereta ketika itu di kampung saya...saya sangat gembira...gembira naik kereta...saya tidak fahampun tentang penilaian yang cikgu saya cakap...heee...malam sebelum menduduki penilaian tersebut, bapa saya pesan...belajar..jangan pigi tingu Tv...itu pesan bapa saya...masa itu kami tidak mampu memiliki TV tapi jiran saya yang juga merupakan mak cik saya, memiliki TV. Jadi...saya dengan senyap-senyap keluar rumah melalui jendela...pigi tingu TV...heheeeee...bapa tidak tau sehingga kini..dia sudah meninggalkan saya buat selamanya....
pernah lagi ketika saya darjah tiga juga...riuh satu sekolah mencari saya dan rakan karib saya. Entah apa yang kami fikir masa itu, masa rehat 20 minit..kami keluar dari kawasan sekolah dan duduk diam di kampit padi datuk kawan saya, yang kebetulan tidak jauh dari sekolah.
Kami masih terdengar suara riuh mencari kami tapi dengan sengaja kami diam dan bersembunyi di kampit padi tanpa tujuan. Saya ingatkan guru besar, melupakan hal tersebut...rupanya...awal pagi lagi sudah diumumkan nama saya untuk jumpa guru besar.
Disoal, disiasat...saya mula mereka cerita...kononnya takut balik di sekolah sebab ada orang mengancam menumbuk...betul kata guru besar...betul GB saya kata dengan muka minta simpati....tau-tau GB sangat bijak..dipanggilnya kawan saya...disoal disiasat dengan soalan yang sama...ya ampun...saya diarahkan untuk tutup mulut...maka kedapatanlah dongeng saya..cerita saya tidak singkronise dengan cerita kawan saya...kawan saya cakap jujur...kami sengaja betapuk di kampit padi datuk saya GB...katanya...waduhhhhhh.....panas telinga saya rasa ketika itu...maka GB pun mendenda saya belari sepuluh pusigan di padang panas terik dengan memenuhkan batu di poket baju sekolah saya....banyak pengajaran saya dapat bila saya fikir balik... Laimah juga manusia biasa...manusia kan sama saja ...hehee...
 
 
UB: Mungkin kisah kenangan pahit yang tidak boleh dilupakan?
DR LAIMAH:.....ya ada....sampai bila-bila saya tidak akan lupa. Saya hampir memutuskan untuk tidak menghadiri konvokesyen PhD saya sebenarnya, tapi atas nasihat suami dan anak-anak serta kawan-kawan,saya gagahi diri untuk membuat keputusan harus hadir konvokesyen.
Siapa tidak termangu...siapa tidak terkedu...siapa tidak hilang arah...siapa tidak terkulai...siapa yang akan gembira dan siapa yang tidak akan terguggat keamanannya tatkala engkau menghadapi dua situasi yang sangat bertentangan. Satu sangat menggembirakan dan satu sangat menyedihkan..menyebakkan...saya meraih hari gembira tamat PhD..pada masa yang sama bapa tercinta meninggalkan kami sekeluarga tepat pada hari lahirnya...31.10.1931 dan pergi buat selamanya pada 31.10.2014..
Baru 20 hari bapa pergi ketika saya di pentas menerima PhD yang turut menyematkan namanya bersama nama saya....LAIMAH SUNGAP...teramat sedih..hiba. Saya melihat barisan keluarga saya ketika saya turun dari pentas tanpa kelibat bapa saya. Saya melihat mama saya sering kali menyeka air jernih jatuh dari matanya. Saya melihat anak-anak saya hiba ketika bergambar tanpa datuk kesayangan mereka......bagaimanapun....bapa kini mempunyai kehidupannya yang tersendiri...sementara kami yang ditinggalkannya ini tetap meneruskan kehidupan dan akan hidup bersama dengan dasar iman yang bapa saya sematkan untuk kami...kerana bapa saya adalah pengemudi keluarga kami..dia sangat beriman. Saya bangga memiliki bapa sepertinya.

UB :Apa perancangan masa akan datang?
DR LAIMAH: Jika diberi peluang untuk satu kedudukan yang membolehkan saya dapat mengaplikasikan kemahiran,saya sangat bersyukur. Saya melihat peluang untuk berjaya dalam hidup yang tidak memerlukan kos yang terlalu tinggi ialah melalui kesedaran kepentingan akademik.Ssaya yakin keupayaan saya ialah dalam hal membangunkan perkembangan akademik yang lebih positif dalam kalangan genarasi muda terutama di daerah saya iaitu Daerah Keningau.
Saya berharap, satu hari nanti saya berpeluang dan sempat untuk bersama barisan yang berwajib untuk melakukan revolusi peningkatan kualiti akademik dalam kalangan genarasi muda di daerah Keningau.