Ahad, 20 April 2014

JPNIN PERKUKUH KEHARMONIAN DI KALANGAN MASYARAKAT: PUAN DELIN LIET

Tags

JPNIN PERKUKUH KEHARMONIAN DI KALANGAN MASYARAKAT: PUAN DELIN LIET

MESKIPUN sibuk dengan tugas seharian pada Khamis lepas, Pengarah Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) Negeri Sabah, Puan Delin Liet Anak Blaun sudah menunggu tepat pada masa yang dijanjikan untuk sesi temubual dengan Utusan Borneo khamis lepas. Dalam temuramah singkat itu, Puan Delin Liet yang baru saja menggalas tugas sebagai Pengarah JPNIN Sabah sejak lima bulan lepas, bercerita mengenai perkembangan Kawasan Rukun Tetangga (KRT), Skim Rondaan Sukarela (SRS), keceriaan Tabika Perpaduan dan pelbagai program yang dilaksanakan oleh jabatan itu. Beliau bukan orang baru di Sabah kerana sebelum menjawat jawatan Pengarah JPNIN Sabah, beliau pernah berkhidmat sebagai Timbalan Pengarah JPNIN Sabah pada tahun 2003 hingga 2005. Ibarat Sirih Pulang ke Gagang, Puan Delin Liet terus mencurahkan khidmat baktinya untuk menjayakan agenda perpaduan dan memperkukuhkan keharmonian di kalangan masyarakat di negeri ini.

PUAN DELIN LIET AK BLAUN dilahirkan di Kota Samarahan. Berbangsa Iban. Beliau adalah anak sulung dari lima adik beradik. Beliau mendapat pendidikan awal di SK Kampung Sampun Gerunggang di Kota Samarahan sebelum melanjutkan pelajaran menengah di SMK Asa Jaya. Selepas itu, beliau melanjutkan pengajian di Universiti Putra Malaysia (UPM) sehingga mendapat Ijazah Sarjana Muda dalam Pembangunan Sumber Manusia. Sebaik tamat universiti, beliau bekerja sebagai Pensyarah di Kolej Chermai Jaya selama tiga tahun sebelum memasuki perkhidmatan awam di JPNIN pada tahun 2003. Berbangsa Iban, beragama Kristian, sudah berkahwin dan dikurniakan tiga orang anak.

WARTAWAN UTUSAN BORNEO, ABD.NADDIN HJ SHAIDDIN berpeluang menemubual beliau di pejabatnya di Aras 3, Blok A Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, Jalan UMS Sulaman Kota Kinabalu. Ikuti petikan temubual bersama Pengarah JPNIN Sabah ini.

UTUSAN BORNEO: Sudah berapa lama puan bertugas di Sabah?

PUAN DELIN LIET AK BLAUN: Saya mula bertugas sebagai Pengarah Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) Sabah sejak 11 November 2013 iaitu sejak lima bulan yang lepas. Tetapi sebelum itu, saya pernah bertugas sebagai Timbalan Pengarah JPNIN Sabah pada tahun 2003 hingga 2005. Oleh sebab itu, Negeri Sabah tidaklah asing bagi saya kerana saya telah mengenali budaya dan adat resam masyarakatnya.

UB: Oh begitu. Maknanya ini kali kedua puan berkhidmat di Sabah selepas sembilan tahun berlalu. Dimana puan bertugas selepas berpindah dari Sabah?

PUAN DELIN LIET: Pada tahun 2005, saya berpindah ke Negeri Sarawak sebagai Timbalan Pengarah JPNIN. Selepas berkhidmat selama sembilan tahun di sana, pada tahun 2013, saya ditukarkan ke Sabah semula.

UB: Boleh ceritakan sedikit latar belakang puan? mungkin ramai yang ingin tahu, misalnya dimana puan dilahirkan, bersekolah dimana dan sebagainya.

PUAN DELIN LIET: Saya dilahirkan di Kota Samarahan. Berbangsa Iban. Anak sulung dari lima adik beradik. Saya mendapat pendidikan awal di SK Kampung Sampun Gerunggang di Kota Samarahan. Saya melanjutkan pelajaran menengah di SMK Asa Jaya. Selepas itu, saya melanjutkan pengajian di Universiti Putra Malaysia (UPM) sehingga mendapat Ijazah Sarjana Muda dalam Pembangunan Sumber Manusia. Sebaik tamat universiti, saya bekerja sebagai Pensyarah di Kolej Chermai Jaya selama tiga tahun sebelum memasuki perkhidmatan awam di JPNIN pada tahun 2003. Saya berbangsa Iban, beragama Kristian, sudah berkahwin dan dikurniakan tiga orang anak.

UB: Apa antara perkara yang diberikan tumpuan oleh JPNIN Sabah pada tahun ini?

PUAN DELIN LIET: Sesuai dengan hasrat kerajaan untuk melakukan transformasi, JPNIN Sabah mengambil langkah memperkasakan Rukun Tetangga dengan mengaktifkan Kawasan Rukun Tetangga (KRT) melalui pelbagai program yang telah dirancang.

Kita telah membuat pelantikan semula Ahli Jawatankuasa KRT di seluruh negeri untuk tempoh selama dua tahun lagi. Terdapat sebanyak 626 KRT di seluruh Sabah. Kita berharap AJK KRT yang baru dilantik ini dapat menerajui KRT dengan lebih efektif dan proaktif dengan melaksanakan dan mempelbagaikan program-program KRT berdasarkan lima teras iaitu Teras Perpaduan, Teras Keselamatan, Teras Kualiti Hidup, Teras Ekonomi/Sara Diri dan Teras Pendidikan dan Hobi.

Harapan kita KRT bergerak aktif melaksanakan pelbagai program-program pembangunan komuniti bagi meningkatkan kualiti hidup masyarakat.Kita berharap program-program yang dianjurkan oleh RT mendatangkan faedah dan manfaat kepada masyarakat. Kita harap program-program yang dilaksanakan perlu dilihat bukan saja dari aspek kuantiti tetapi dari aspek kualiti juga. Ini mesti diberikan keutamaan. Selain itu, kita menggalakkan lebih ramai penduduk di dalam kawasan RT terlibat dalam program-program yang dianjurkan oleh RT.

UB: Nampaknya jumlah KRT di seluruh Sabah semakin meningkat jika dibandingkan beberapa tahun lalu. Berapa jumlah KRT di Sabah sekarang?

PUAN DELIN LIET: Jumlah KRT di di seluruh Sabah sekarang ialah sebanyak 626 KRT. Ini satu peningkatan yang amat membanggakan. Ketika pertama kali bertugas di Sabah dahulu iaitu pada tahun 2003, jumlah KRT hanyalah sebanyak 214 sahaja.

Sambutan masyarakat terhadap program-program KRT juga meningkat. Kini terdapat 626 KRT, 214 Skim Rondaan Sukarela (SRS) dan 142 Tabika Perpaduan di seluruh Sabah.

UB: Berbalik kepada soal KRT tadi. Bagaimana pula peranan Jiran Muda dan Jiran Wanita?

PUAN DELIN LIET: Kita mahu setiap KRT menubuhkan Jawatankuasa Jiran Muda dan Jawatankuasa Jiran Wanita, dimana Jiran Muda dan Jiran Wanita itu boleh merancang aktiviti yang sesuai dan relevan dengan mereka. Jiran Muda boleh mengadakan aktiviti berfaedah seperti mengadakan kelas tarian, seni mempertahankan diri, silat, futsal dan sebagainya. Dengan adanya aktiviti-aktiviti seperti ini, ia dapat membendung dan menghindarkan mereka dari gejala sosial. Ia juga dapat menumbuhkan semangat sukarelawan dan dapat membantu membentuk pemimpin pelapis KRT pada masa akan datang. Untuk JK Jiran Wanita, mereka boleh mengadakan aktiviti kelas masakan, menjahit dan sebagainya.

UB: Kalau ada yang berminat menubuhkan KRT di kawasan mereka, apa syarat yang mereka perlukan?

PUAN DELIN LIET: Untuk menubuhkan KRT, tidak ada syarat. Ia boleh ditubuhkan di mana saja, di kampung, di luar bandar, di kampung pinggir bandar dan sebagainya. Apa yang perlu dibuat ialah mereka memaklumkan kepada pihak JPNIN Sabah, dan pihak kami akan turun padang untuk menjelaskan tatacara penubuhan KRT. Selepas penubuhan KRT, ia akan diwartakan di bawah Akta Kawasan Rukun Tetangga 2012. Kelulusan untuk mewartakan sesebuah KRT tertakluk kepada kelulusan oleh Datuk Ketua Pengarah JPNIN. Sebenarnya, sesebuah kampung yang mempunyai 200 atau 300 penduduk boleh menubuhkan KRT. Kita berharap KRT dapat menunaikan tugas dan tanggungjawab dengan sebaiknya.

UB: Sebentar tadi puan ada menyebut mengenai SRS. Boleh tolong jelaskan sedikit mengenainya?

PUAN DELIN LIET: Pelaksanaan Skim Rondaan Sukarela (SRS) adalah bertujuan untuk mencegah jenayah di dalam kawasan Rukun Tetangga. Kita juga mengadakan kempen 10 keluarga 1 anggota SRS dan kajian `Feel Safe' dibuat di kawasan RT.

Selain ini, JPNIN juga menggalakkan agar lebih banyak SRS ditubuhkan di Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) bagi tujuan membantu pihak berkuasa memperkukuhkan lagi tahap keselamatan. Ia juga salah satu cara mengurangkan jenayah. Kes kecurian, pecah rumah dan jenayah lain boleh dicegah apabila ada rondaan dilakukan. SRS dapat membantu pihak keselamatan seperti PDRM menguatkuasakan undang-undang. Kita berharap SRS yang ada mempergiatkan rondaan di kawasan masing-masing. Dalam usaha memperbanyakkan SRS, kita mengadakan kempen setiap 10 keluarga terdapat seorang anggota SRS. Biarlah banyak orang masuk sebagai ahli. Dalam masa yang sama kajian `feel safe' iaitu kajian soal sedikit keberkesanan SRS dilakukan setiap Jun dan Oktober bagi melihat keberkesanan SRS.

UB: Mungkin puan mahu bercakap mengenai Kelas Tabika Perpaduan? Apa perkembangannya?

PUAN DELIN LIET: Kita sedang dalam usaha mentransformasi tabika perpaduan.Terdapat sebanyak 142 Tabika Perpaduan di negeri ini. Kita telah minta semua kelas tabika perpaduan meningkatkan keceriaan.Kalau di luar nampak cantik, di dalam pun mesti cantik. Kita adakan anugerah keceriaan bagi mmberi galakan selain mengadakan penarafan bintang 'star rating' kepada tabika perpaduan. Selain itu, kita mengadakan penaziran ISO ke atas kelas-kelas tabika perpaduan. Kita juga menetapkan KPI (key Perfomance index) kepada tabika perpaduan. Kita mensasarkan 10 kanak-kanak boleh membaca. Setiap satu kelas tabika perpaduan mengandungi 25 murid berusia antara 4 hingga 5 tahun. Kita mahu pastikan sekurang-kurangnya 10 orang daripadanya boleh membaca, untuk meningkatkan KPI. Jangan asyik-asyik mewarna saja. Kita mesti meningkatkan pengajaran supaya kanak-kanak boleh membaca.

UB: Boleh puan beritahu sedikit mengenai program-program JPNIN Sabah sepanjang tahun ini?

PUAN DELIN LIET: Program-program yang kita adakan di JPNIN Sabah berasaskan OBB, Outcome based- budgeting yang telah diluluskan oleh ibu pejabat. Antaranya menyuburkan semangat patriotisme, Kempen mengibarkan Jalur Gemilang pada 17 Ogos hingga 16 September di setiap KRT di seluruh Sabah. Setiap KRT akan bertanding kibarkan Jalur Gemilang. Ini untuk meningkatkan semangat patriotosme.

Kita juga akan adakan Program sambutan Minggu Perpaduan pada bulan Mei. Pada 22 hingga 27 Mei, kita adakan program Orientasi untuk pegawai-pegawai Persekutuan yang bertugas di Sabah melibatkan 80 orang yang kita akan laksanakan di Sook, Keningau. Pada 22 Mei juga kita adakan Perpaduan Satu Malaysia di Pekan Kundasang, kita akan adakan karnival, gerai pameran agensi kerajaan dan pelbagai pertandingan. Program ini dianjurkan JPNIN dengan kerjasama pejabat Setiausaha Persekutuan Sabah (SUP). Ini merupakan satu platform bagi ketua-ketua jabatan turun padang.

Selain itu, kita juga melibatkan sekolah melalui Kelab Rukun Negara dan tahun ini kita merancang mengadakan lima program. Ia akan dilaksanakan serentak di Kundasang

Sementara itu, pada 28 hingga 1 Jun, 80 pemimpin Rukun Tetangga dari Semenanjung, Sarawak dan WP Labuan akan mengadakan Lawatan Integrasi sempena Pesta Kaamatan.

Setiap KRT juga mempunyai program masing-masing. Kita juga berharap mana-mana KRT yang kurang aktif dapat diaktifkan semula supaya kita dapat bersama-sama melaksanakan program berdasarkan lima teras yang disebutkan tadi. Kita menggesa supaya 626 KRT yang ada dapat melaksanakan program yang bermanfaat dan relevan untuk masyarakat. Bagi KRT yang aktif, kita harap mereka dapat teruskan usaha memantapkan organisasi dan membuat pelbagai program yang mendatangkan kebaikan dan memperkukuhkan keharmonian di kalangan masyarakat.