Ahad, 19 Mei 2013

MENCARI PENYATAAN PALING MERDU SELEPAS PRU-13

Tags

MENCARI PENYATAAN PALING MERDU SELEPAS PRU-13

LAIN Orang mungkin lain perkara yang diharapkannya. Apabila gagal, tentulah si pengharap akan merasa kecewa kerana harapannya tidak terlaksana. Begitulah juga bagi Si Buyung, yang sedih bukan kepalang apalah tokoh-tokoh yang diharapkannya menang, kalah dalam pilihanraya umum ke-13 yang baru berlalu.

Si Buyung mengharapkan Saifuddin Nasution Ismail menang di Kulim Bandar Baharu tetapi beliau kalah. Begitu juga Si Buyung mahukan agar Datuk Saifudin Abdullah menang di Temerloh tetapi beliau juga kalah kepada Nashrudin Hassan. Selain itu, Si Buyung berharap agar Dr. Aziz Bari menang di Selangor tetapi beliau tidak bernasib baik. Salahuddin Ayub juga tewas di Pulai dan paling mengejutkan bagi si Buyung ialah apabila Tan Sri Ali Rustam kalah di Bukit Katil.

Sebenarnya banyak keputusan tidak diduga berlaku dalam pilihanraya ini yang menyaksikan Barisan Nasional (BN) menang 133 kerusi manakala Pakatan Rakyat (PR) menang 89 kerusi. Selepas PRU-13 ini, si Buyung berfikir alangkah baiknya semua orang berhenti bercakap politik sebaliknya mereka bergotong royong, bantu membantu ke arah kebaikan, ke arah kesejahteraan rakyat dan negara.

Alangkah baiknya, fikir Si Buyung, jika semua orang bekerjasama memartabatkan negara dengan melupakan agenda politik mereka. Jika semua orang bergotong royong atau dalam bahasa Iranunnya `tatabanga' atau dalam bahasa Bajaunya `seliu-liu' untuk memuliakan negara dan rakyatnya, sudah tentu Malaysia akan bertambah sejahtera.

Namun realitinya, dari sehari ke sehari, banyak hiruk pikuk berlaku di sana sini. Si Buyung merasa ada ahli-ahli politik tertentu, yang sama bingungnya dan tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang tidak perlu, dan lebih lebih lagi tidak membantu menjayakan apa yang dikatakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai `Penyatuan Nasional".

Bagi si Buyung, itulah perkara  yang paling merdu didengar selepas keputusan PRU-13 diketahui. Di tengah-tengah kesedihan dan kekecewaan, Najib mengeluarkan satu pernyataan yang amat berguna juga amat bermakna untuk setiap rakyat Malaysia.

Penyatuan Nasional bukanlah penyatuan politik semata-mata. Penyatuan politik mungkin tidak dapat dicapai selagi ada istilah politik itu sendiri. Tapi penyatuan nasional boleh dilakukan di segenap bidang dalam kehidupan, dan tidak terhenti pada ranah politik sahaja.

Pernyataan ini amatlah penting untuk direnungkan oleh semua rakyat tidak kira agama, bangsa mahupun ideologi politiknya. Penyatuan nasional perlu difikirkan bersama untuk kepentingan dan kesejahteraan bersama.

Langkah perlulah diambil mulai dari sekarang untuk menjayakan agenda penyatuan nasional itu. Ini penting untuk kita dan masa depan kita.Penting untuk generasi masa depan kita, fikir si Buyung lagi.

Sejak beberapa hari ini, Si Buyung sibuk juga untuk mencari pernyataan-pernyataan terbaik selepas pilihanraya. Pernyataan-pernyataan yang mampu menimbulkan keinsafan jika difikirkan secara mendalam.

Si Buyung lalu teringat tulisan Datuk Najib dalam entri terbaharu dalam blognya di Blog 1 Malaysia baru-baru ini. Dalam entri `Terima Kasih Malaysia' si Buyung tertarik dengan beberapa perkara yang ditulis oleh Najib.

"Cinta saya terhadap negara kita tidak mampu saya jelaskan dengan kata-kata, dan saya amat bangga serta bersyukur dengan pencapaian Malaysia sehingga ini," katanya. Si Buyung fikir semua orang memiliki cinta yang tinggi terhadap negaranya. Tapi memang benar ada cinta yang tidak mampu dijelaskan dengan kata-kata.

"Saya percaya, jika kita bekerjasama sebagai satu bangsa negara, Insya Allah, kejayaan yang lebih besar lagi akan berada di dalam genggaman kita," kata Najib. Jika kita bekerjasama, kita boleh menikmati kejayaan yang lebih besar lagi.

Si Buyung bersetuju agar kita beruasaha bersungguh-sungguh untuk menolak fahaman ekstrem dan perkauman yang tidak memanfaatkan negara. Kerana itu, beliau berazam  meneruskan usaha untuk meningkatkan amalan kesederhanaan atau wasatiyah di kalangan rakyt berbilang kaum di negara ini.

Meskipun PRU-13 merupakan pilihan raya paling sengit dalam sejarah, Najib berkata kita  baru saja menempuh satu proses demokrasi yang terbesr dan paling mencabar di negara kita. Kata Najib, di setiap kampung, pekan dan bandar, setiap rakyat telah berdebat dan mengundi untuk masa hadapan negara.

Menurutnya, banyak pandangan dan hujah-hujah yang berbeza ditawarkan kepada rakyat malah ada yang menyemarakkan semangat namun tidak kurang juga yang menimbulkan kemarahan dan prasangka. Setelah tamatnya tempoh pilihan raya, Najib meminta semua pihak kembali ke arah perdamaian dan keharmonian demi Malaysia yang dicintai.

Alangkah baiknya jika semua orang dapat menghilangkan kemarahan dan prasangka. Alangkah baiknya jika kita dapat bermula lagi di satu garis putih, meminjam kata Saifudin Abdullah dan memulakan sesuatu yang baru.

Si Buyung berfikir, pernyataan penyatuan nasional, menolak fahaman ekstrem, mengamalkan kesederhanaan, dan kembali ke arah kedamaian dan keharmonian adalah antara yang paling positif untuk difikirkan untuk menterjemahkan cinta kepada negara.

Tapi adakalanya cinta tidak mampu dijelaskan dengan kata-kata, kerana kadang-kadang cinta itu lebih besar daripada kata-kata itu sendiri.