Rabu, 20 Januari 2010

Sekitar Sidang Akhbar Khas PPRS

Tags

Sebuah parti baru, Parti Perpaduan Rakyat Sabah (PPRS) yang baru ditubuhkan mengadakan Sidang Akhbar Khas di Inanam kelmarin. Parti itu yang dipimpin oleh Datu Mohd.Arshad Abdul Mualap,33, seorang ahli perniagaan yang satu ketika dulu merupakan ahli UMNO di Sungai Sibuga memberitahu parti itu ditubuhkan atas kehendak rakyat.

Katanya, parti itu diilhamkan penubuhannya selepas melihat senario politik pasca pilihanraya umum ke-12 lepas.
"Kami ingin menyatukan rakyat.Rakyat yang selama ini tersisih, terkeluar dan tidak puas hati, supaya mereka mempunyai saluran untuk menyampaikan mesej kepada kerajaan.
Beliau mendakwa parti baru itu kini mempunyai kira-kira 80,000 penyokong di 25 bahagian di sabah. Agak besar juga jumlahnya juga juga dibandingkan dengan usianya yang baru ditubuhkan.
PPRS, menurut Mohd.Arshad, merupakan sebuah parti yang berbilang kaum. Katanya parti itu akan bertanding dalam pilihanraya ke-13 akan datang, dan terserahlah kepada rakyat untuk menentukan.
Saya kira, pihak penganjur masih belum berpengalaman lagi menganjurkan majlis sidang akhbar. Sepatutnya disediakan teks untuk panduan media dan diperkenalkan satu persatu barisan jawatankuasa parti baru itu.
Yang mungkin dikenal orang ialah nama Datu Zulkifli Tun Datu Mustapha, yang disebut sebagai yang dipertua PPRS. Barangkali ramai lagi orang yang berada di sebalik tabir dan tidak mahu muncul di peringkat awal ini.
Saya berpendapat sekiranya PPRS serius untuk memperjuangkan nasib dan masa depan rakyat Sabah, mereka sepatutnya bekerja lebih kuat lagi untuk meyakinkan rakyat bahawa mereka layak untuk memimpin, bukan setakat rakyat Sabah tetapi juga memimpin diri mereka untuk lebih setia kepada nilai nilai kebenaran, keadilan dan kebaikan.