Ahad, 17 Januari 2010

Mengenai Haji Mastun (Maha Sabah)

Tags

Haji Mastun Abas yang menulis menggunakan nama pena Maha Sabah berkunjung ke pejabat kami bagi menyerahkan hasil karyanya terbaru.Saudara Rozzalin mengambil kesempatan menemuramahnya mengenai kenaikan harga barang.

Sebagai seorang yang berpengalaman Haji Mastun pastilah dengan mudah dapat menjawab pertanyaan wartawan kami itu.

Haji Mastun, merupakan seorang penulis veteran yang rajin menulis. Novel bersirinya yang disiarkan di akhbar Utusan Borneo, Rambutnya Ikal Mayang setiap Ahad punya peminat tersendiri. Katanya, novel itu ditulisnya sebanyak 25 bab.Kini sudah 21 bab telah disiarkan.

Maha Sabah atau kalau pada tahun 60-an dahulu menggunakan nama Malam dalam penulisannya juga aktif menulis cerpen dan puisi. Beliau pernah menjadi guru, menjadi ADO dan menjadi Setiausaha Politik kepada Menteri Kewangan, Datuk Haji Mohd.Noor Mansor.
Saya fikir dengan pengalamannya yang luas itu, moleklah kiranya kalau satu masa nanti beliau dilantik sebagai karyawan tamu di DBP Sabah. Saya fikir beliau mampu menyumbangkan buah fikiran melalui karya-karya sastera jika kehadiran beliau disedari oleh rakan-rakan kita di DBP.