Isnin, 18 Januari 2010

Gambarpun kena banjir

Tags

Sejak awal pagi lagi, kawan dari PBTM menelefon saya bertanya mengapa berita kunjungan hormat kepada Datuk Dr. Ahmad Zahid Hamidi itu tak ada gambar.
"Sorry tuan, gambarnya kena banjir," saya memberitahunya begitu. Sebenarnya saya baru bangun tidur dalam baca newspaper lagi.
"Kena banjir? bagaimana kena banjir? basahlah!," katanya.
"Okey, lepas mandi nanti, kita jumpa di KK, biar saya jelaskan" saya memberitahunya yang terlalu mengharap agar gambar kunjungan hormat itu disiarkan di suratkhabar.
Kawan saya itu telah lama menunggu ketika saya sampai di restoran bawah pejabat kami itu.
Saya memberitahunya bahawa memang pada mulanya gambar kunjungan hormat kepada Menteri Pertahanan itu dicadangkan sebagai salah satu gambar yang menghiasi muka depan.
Tetapi kerana banjir telah melanda kota belud, kota marudu, pitas dan beberapa daerah lain seperti telupid, kinabatangan dan sebagainya maka keutamaan diberikan kepada berita dan gambar mengenai kejadian banjir itu.
"Itulah sebabnya mengapa gambar banjir yang disiarkan," saya menjelaskan kepadanya.
"Jadi gambarmu tidak dapat disiarkan kerana dilanda banjir," kata saya sambil berseloroh.
Kawan saya itu mengangguk-anggukan kepala sambil tersenyum.
" Oh begitu, saya sangka tadi kameramu terjatuh kena banjir".
Lucu juga bila dingat-ingat peristiwa itu.Saya belum beritahu news editor kami mengenai cerita ini.
Selepas pertemuan kami itu, terfikir untuk menganjurkan bengkel kewartawanan foto. Mungkin dalam bengkel itu kelak, boleh dijelaskan mengenai bentuk foto yang layak disiarkan diakhbar, mana foto yang diberi keutamaan, etika kewartawanan foto, sudut pengambilan foto dan sebagainya, yang pastinya berguna untuk peserta.