Ahad, 16 Ogos 2009

Kerisauan isteri saya

Tags

"Kenapa lagi abang ikut kursus tu?". Itulah kata-kata isteri saya apabila diberitahu bahawa saya mengikuti Kursus Kewartawanan di pejabat untuk mengulang dan menyegarkan semula olmu kewartawanan yang pernah dipelajari dulu.
Saya katakan bahawa kami dimestikan untuk menghadiri kursus, kecuali kalau ada tugasan atau program yang perlu dibuat liputan.
Keberatan isteri saya itu sebenarnya bukan kerana saya mengikuti kursus itu, tetapi lebih kerana dia dihinggapi rasa bimbang dan khuatir setelah mengetahui bahawa penceramah yang membimbing kami ialah orang putih dari London.
Pada pendapatnya semua orang putih yang datang melancong ke negara ini memiliki potensi untuk menyebarkan influenza H1N1.
"Jangan dekat-dekat dengan dia.Pakai mask," katanya mengingatkan, kalau tidak tak payah ikut kursus tu.
Saya katakan padanya kursus itu penting untuk menambahkan ilmu. Kenapa tak ada orang Malaysia kah yang boleh dijemput beri ceramah, kenapa mesti orang putih,tanyanya. Saya tidak menjawab kerana tahu apa yang dia risaukan sebenarnya ialah takutkan orang putih itu.

Banyak juga pelajaran yang dapat dipetik dari kursus itu. Saya berasa agak gembira tetapi kerana dua hari sudah saya terlepas kerana terpaksa bertugas, maka saya tidak layak mendapat sijil kehadiran. Itupun tak apalah. Pada hari ketujuh saya hadir untuk mengikuti kursus itu lagi.
Entah kenapa pula pagi itu saya terbatuk kecil. Saya lihat orang putih itu menjeling saya. Saya dapat rasakan kerisauannya melihat saya terbatuk itu. Saya faham perasaannya tak menentu melihat saya. Saya tak mahu menjadikannya serba salah.
Mujurlah, saya terselamat dari situasi itu, apabila boss memanggil saya menanyakan sesuatu. Saya terus keluar dan beredar.

Hari ini saya mendapat SMS dari Haji Salim, rakan dari RTM. Beliau memforwardkan sms dari Haji Sairin mengenai petua Dr Anasufiza. Mangsa H1N1 semakin bertambah, katanya dan kita kena serius mencegah. Antibodi badan mesti kuat.Makan bawang putih, kurma , madu dan minuman harian yang beralkali sebanyak mungkin untuk antibodi yang terbaik mencegah penularan ini. Sebarkan mesej ini kepada yang tersayang, katanya.

Saya teringat blog http://myadha.blogspot.com mengenai wabak selesema itu dan langkah mencegahnya.

WABAK SELESEMA BABI INFLUENZA A (H1N1)
Penularan wabak Influenza A kian meningkat dari hari ke hari. Sebagai langkah pencegahan, langkah-langkah awal perlu diambil bagi menangani wabak ini dari terus berleluasa. Setiap individu perlu mengetahui etika ketika batuk.

Penutupan mulut ketika batuk atau bersin adalah penting kerana penyakit ini merebak melalui batuk dan bersin. Penyakit ini boleh merebak dengan mudah di kawasan yang sesak dengan orang ramai.
Melalui cara memakai penutup mulut dan hidung, elak pergi ke tempat sesak, palingkan muka daripada orang lain dan makanan, elak kongsi sapu tangan atau tuala dengan orang lain dapat mengelakkan penyebaran kuman-kuman yang membuat anda dan orang lain turut dijangkiti.
Selain itu, kesihatan diri dari aspek membasuh tangan adalah amat ditekankan dalam menangani wabak ini dari terus menular.
Gejala-gejala wabak ini ialah seperti mengalami kesukaran bernafas yang laju daripada biasa atau tanda-tanda kebiruan di bibir, batuk berdarah atau terdapat campuran darah dalam kahak.
Kemungkinan juga berlaku kelakuan yang ganjil, kecelaruan, kurang bertindak balas dan sawan serta berasa pening ketika berdiri atau kurang penghasilan air kencing merupakan tanda-tanda positif kepada wabak ini.
Jika anda mengalami sakit dada yang berterusan, cirit-birit atau muntah berterusan, demam berlanjutan melebihi tiga hari adalah dinasihatkan ke hospital berhampiran dengan segera.
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA (KKM)http://www.moh.gov.my/03-88810200 / 03-88810300

1 comments so far

mask sudah jadi barang kawalan. harap tiada orang sorok mask macam orang sorok gula di kk, abg nad.