Sabtu, 30 Mei 2009

Taman Teknologi Malaysia lahirkan tekno usahawan

TagsTPM LAHIRKAN TEKNO USAHAWAN

KOTA KINABALU: Lebih banyak produk berinovasi berasaskan kekayaan khazanah negeri ini boleh dikomersilkan untuk menembusi pasaran global, kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Technology Park Malaysia (TPM), Dato' Haji Mohd.Azman Haji Shahidin.
Beliau berkata, Sabah memiliki kepelbagaian bio yang boleh dikomersilkan termasuk produk perikanan, pertanian, herba dan produk kesihatan berasaskan sumber tempatan yang boleh dikomersilkan untuk menjana ekonomi negara.
Sehubungan itu, Kerajaan bercadang untuk membuka satu cawangan TPM di Kota Kinabalu dalam Rancangan Malaysia ke-10 bagi melahirkan lebih ramai tekno usahawan di negeri ini.
"Dengan adanya TPM Di Sabah, ia akan menjadi pusat inkubator untuk melahirkan lebih ramai usahawan," katanya.
Katanya,Technology Park Malaysia (TPM) adalah sebuah syarikat milik penuh Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD) dan dibawah selian Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).
Beliau berkata, TPM ditubuhkan sebagai satu untuk cara memajukan penkomersilan sains dan teknologi menerusi inkubasi perniagaan.
Hari ini, TPM ialah salah satu kluster di dalam MSC Malaysia dengan jumlah pekerja berpengetahuan melebihi 9,000 orang, katanya.
Antara syarikat-syarikat di Technology Park Malaysia termasuklah British American Tabacco, Scope International, De La Rue (UK), Ivis Group (UK), Novozymes (Denmark), FICO (Belanda), Lotus Eng (UK), Stempeutic Research (India), Astro (Malaysia), Asiatic Centre for Genome Technology (Malaysia) Patimas (Malaysia), IRIS Berhad (Malaysia), Digicert (Malaysia) dan lain-lain.
Beliau berkata demikian ketika ditemui Utusan Borneo di gerai Technoloy Park Malaysia di Pesta Kaamatan Peringkat Negeri Sabah 2009.
Katanya, ekonomi Malaysia kini sedang menghala kepada bentuk baru berasaskan inovasi dan penggunaan sains dan teknologi.
"TPM akan membantu melahirkan golongan tekno usahawan untuk menjana ekonomi berasaskan imu dan inovasi
Beliau berharap dengan adanya cawangan TPM di Sabah lebih ramai bilangan tekno-usahawan dapat dilahirkan sebagai sebahagian usaha kerajaan mengkomersilkan teknologi hingga ke peringkat global selaras bentuk ekonomi baru berasaskan inovasi dan ilmu.
Katanya, penubuhan TPM di Sabah tidak terlepas daripada peranan dan usaha yang dimainkan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr.Maximus Ongkili yang telah memberi banyak perhatian untuk membawa lebih banyak projek pembangunan untuk memberi maaf kepada rakyat Sabah.

1 comments so far

Diharapkan agar usaha TPM ini boleh melatih lepasan sekolah menghafal, kemungkinan mereka akan tertarik kerana media dan metodanya yang baru