Selasa, 30 Disember 2008

KRISIS EKONOMI BOLEH BAWA KESAN TIDAK DIINGINI KEPADA SABAH

Tags


KRISIS EKONOMI BOLEH BAWA KESAN TIDAK DIINGINI KEPADA SABAH


KOTA KINABALU: Krisis ekonomi global yang dijangka semakin merosot pada tahun depan dijangka memberi kesan yang tidak diingini kepada masyarakat serta membawa kesan yang tidak baik kepada kestabilan negeri Sabah, kata Naib Pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) Tan Sri Simon Sipaun.

Katanya, Sabah dijangka akan mengalami kesan langsung akibat kemerosotan ekonomi dunia. "Aktiviti-aktiviti komersil yang terlibat dalam pengeksportan barangan termasuk produk kelapa sawit akan terpaksa mengurangkan pekerja kerana permintaan menurun.

"Ini akan menyebabkan ramai pekerja tempatan dan asing akan kehilangan pekerjaan seterusnya akan membawa kesan yang tidak diingini kepada masyarakat," kata Simon ketika ditemui selepas sesi rakaman dengan RTM di ibu negeri, pagi kelmarin. Turut mengambil bahagian dalam sesi rakaman itu ialah Ahli Parlimen Silam, Haji Salleh Kalbi dan dihoskan oleh Perantara Suaran Shah.

Beliau berkata, banyak kemungkinan kadar jenayah akan meningkat jika ramai pekerja kehilangan sumber pendapatan dan pekerjaan mereka.

"Memandangkan ramai pekerja di ladang-ladang kepala sawit terdiri dari rakyat asing maka ramai daripada mereka akan kehilangan pekerjaan.Keadaan sosial ini akan membawa kesan yang tidak baik bagi kestabilan negeri Sabah," jelasnya.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan bahawa pandangan itu adalah pandangan peribadinya semata-mata berdasarkan pemerhatian, pendirian dan persepsi serta pengalaman beliau.

Simon berkata, beliau tidak pernah menyalahkan dan tidak berniat untuk menyalahkan pendatang Tanpa Izin (PTI) yang berada di Sabah."Yang bertanggungjawab ialah pihak-pihak berkuasa yang membenarkan mereka masuk ke Sabah tanpa izin dan tidak mengikut kehendak undang-undang imigresen.

"Kalaulah saya seorang daripada mereka, saya pun akan berbuat yang sama kerana bertujuan mencari kehidupan yang lebih senang, selesa, aman, makmur dan penuh dengan berbagai peluang" katanya.

Menurutnya, kerajaan perlu memantau, mengawal dan mencegah kemasukan ke Sabah pendatang-pendatang tanpa izin bagi pihak rakyat.

Beliau menjelaskan Malaysia tidak mengiktiraf Konvensyen mengenai status orang pelarian (refugees) 1951 dan Protokol mengenai orang-orang pelarian 1967 dan lain-lain instrumen PBB yang ada kaitan dengan orang-orang pelarian. Malaysia juga tidak pernah meluluskan undang-undang yang bertujuan melindungi orang-orang pelarian.

"Jadi sejauhmana Malaysia ada kaitan, semua orang asing di negara ini yang tidak memiliki dokumen, adalah dianggap PTI," katanya.

Dengan adanya PTI di Sabah yang begitu ramai maka mereka telahpun menukar keadaan dan kedudukan ekonomi, sosial, kebudayaan dan politik.

"Bagi saya `reverse take-over' sudahpun lama berlaku. Saya berharap tidak akan berlaku dimana negara Filipina tidak perlu lagi menuntut Sabah kerana rakyatnya sudah begitu ramai yang berada di sini dan soal menuntut itu tidak timbul lagi.

Simon memberitahu, beberapa PTI yang datang ke pejabat Suhakam di Kota Kinabalu menyifatkan gerakan pengusiran hanya membuang masa dan wang saja dan memberi peluang kepada pegawai-pegawai penguatkuasa untuk memperolehi pendapatan tambahan.

"Salah seorang daripada mereka tmenyatakan bahawa senang sekali masuk ke Sabah, sama senangnya seperti berjalan dari Centre Point ke Sembulan," katanya sambil menambah "pada hemat saya, tiada seorangpun termasuk kerajaan yang tahu bilangan PTI secara tepat kerana bilangan itu sentiasa berubah".

Katanya, Isu PTI ini merupakan masalah nasional tetapi dipikul oleh Sabah dan keadaan itu tidak adil bagi Sabah, katanya sambil mencadangkan PTI diagih-agihkan ke semua negeri secara purata

Menurutnya, "Kita tidak dapat menafikan bahawa PTI merupakan sumber tenaga manusia yang diperlukan dalam pelaksanaan projek-projek pembangunan di Sabah.

"Tanpa mereka , ekonomi Sabah tidak dapat bergerak dan berkembang .PTI atau tidak, mereka merupakan manusia biasa dan mempunyai hak asasi manusia yang tidak kurang daripada rakyat Malaysai kerana hak asasi manusia tidak ada sempadan.

"Akan tetapi, ini tidak bererti mereka dibenarkan masuk ke negeri Sabah tanpa izin dan melanggar undang-undang imigresen," katanya sambil meminta pihak kerajaan menguatkuasakan undang-undang negara dengan tegas.
BINCANG MENGENAI PTI...Kelihatan Tan Sri Simon (tengah) bersama Ahli Parlimen Silam, Haji Salleh Kalbi (kanan) bersama perantara Suaran Shah dalam sesi rakaman itu.