Selasa, 25 November 2008

Jangan tebang pokok gaharu

Tags"Jangan tebang pokok gaharu semata-mata untuk mendapatkan sedikit wang, " kata Datuk Bobbey Suan.


Menurut kajian, hanya 10% daripada populasi pokok gaharu liar mengandungi resin, jadi perbuatan menebang adalah satu pembaziran.


Kata Bobbey, orang ramai hendaklah melindungi pokok-pokok yang tinggal kerana ia adalah amat mustahak untuk bank genetik.

" Ini bermakna ,kita memerlukan induk-induk pokok yang tumbuh liar untuk mendapatkan benih-benih untuk perladangan," katanya.

"Sekiranya pokok gaharu sudah pupus, di manakah kita boleh mendapatkan bibit untuk pengeluaran semula atau untuk kultur tisu?," katanya.

Beliau yang juga Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan berkata, penanaman semula juga perlu disegerakan memandangkan 90% daripada gaharu yang dijualbeli di peringkat antarabangsa datang dari pokok pokok hutan liar yang mungkin termasuk gaharu yang dicuri dari hutan simpan dan taman-taman negara.


Beliau juga menasihatkan orang ramai agar melindungi pokok yang masih tinggal daripada ditebang membabi buta kerana kejahilan penebang atau ketamak halobaan pencuri gaharu.

"Jangan tebang pokok-pokok gaharu yang liar di kebun persendirian atau di tanah kerajaan semata-mata untuk menjual pokok itu untuk mendapatkan sedikit wang," ulangnya lagi.


Beliau juga menasihatkan orang ramai yang berminat untuk menanam gaharu di belakang rumah, atau dikebun atau di estet agar berhati-hati dengan peniaga yang tidak jujur.

"Orang ramai hendalah berhati-hati terhadap pihak tertentu yang mengambil kesempatan ke atas orang kampung yang belum faham dan belum mengetahui akan nilai tinggi pokok gaharu.

Ada pihak tertentu yang cuba mengambil kesempatan dengan menjual benih atau bibit yang murah tetapi rendah kualiti (induknya tidak mempunyai resin)

Katanya,penipu juga selalunya tidak mempunyai pokok induk dan kerapkali memberi nasihat yang memudaratkan semasa memberikan latihan atau seminar yang memperdayakan orangramai untuk percaya seolah-olah merekalah pakar!

"Ramai orang gagal dalam menanam gaharu gara-gara mendengar nasihat salah dari pakar gaharu palsu.

Katanya, orang ramai dinasihatkan agar menghubungi agensi kerajaan yang telah berpengalaman dalam bidang ini seperti SLDB atau Jabatan Perhutanan Sabah.

“Ramai orang berbelanja kos yang tinggi untuk membersihkan habis kebun mereka dan disalah nasihatkan untuk menanam benih gaharu species sub-integra atau Crassna Pierre yang bukan asal setempat, dan sudah pastinya tidak sesuai untuk cuaca tempatan.

"Kedua-dua spesies Sub-Integra dan Crassna tumbuh di kawasan Indochina yang mengalami musim monsoon (musim hujan) panjang dan kemarau panjang yang ketara berbeza dengan cuaca kita.

Menurut kajian Jabatan Perhutanan Sabah,anak pokok Aquilaria Malaccensis memerlukan perlindungan daripada cahaya matahari pada dua tahun pertama pertumbuhannya, jadi tidak hairanlah mengapakah gaharu yang ditanam di kawasan bersih habis akan mati ataupun terbantut tumbesarannya.


Katanya, tahun depan beliau sendirin akan memulakan program 1 rumah lima gaharu di Nabawan, sebagai salah satu usaha untuk membasmi kemiskinan, pemeliharaan alam sekitar dan penanaman semula hutan. Katanya, projek itu akan memberi manfaat kepada kira-kira 6,000 keluarga atau 30,000 orang penduduk kampung.