Sabtu, 29 November 2008

Cikgu Razali sudah pergi

Tags

Catatan deasoka...Cikgu Razali sudah pergi

Khabar pemergian Cikgu Razali, begitu ia biasa disapa, mengejutkan bekas-bekas muridnya di Kota Kinabalu.

“Saya baru saja berura-ura untuk mengunjunginya di Kuala Lumpur,” kata Haji Idris Dani, mantan Yang Di Pertua Persatuan Guru Pelatih Maktab Perguruan Kent Tuaran 1984.

“Tiba-tiba dia sudah pergi,” katanya sayu sambil menghadiahkan surah Al-Fatihah.

“Beliau pensyarah yang hebat. Allahyarham merupakan seorang pensyarah yang dedikasi, tegas tetapi mesra, berprinsip dan berdisiplin," kata Haji Idris yang kelihatan sebak menerima berita pemergian gurunya yang lebih mesra disapa sebagai Cikgu Razali.

Cikgu Razali kembali ke rahmatullah ketika bermain badminton di Institut Aminudin Baki, Genting Highland, jam 6.30 petang kelmarin. Beliau yang Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia juga merupakan Ahli Parlimen Kuala Terengganu.

"Cikgu Razali atau Dato’ Razali Ismail merupakan pensyarah kami di Maktab Perguruan Kent Tuaran sekitar tahun 1982 -1984," kata Haji Idris yang juga bekas muridnya.

Menurutnya, Allahyarham adalah seorang pensyarah yang meminati sastera terutamanya puisi dan bidang teater.

"Pada zamannya, Maktab Perguruan Kent sentiasa mengungguli pertandingan dalam pesta teater," katanya.

Menurut Haji Idris yang juga seorang aktivis politik memberitahu, beliau tidak pernah terlepas siaran langsung setiap kali Persidangan Dewan Rakyat dan kagum dengan kebolehan gurunya itu menjawab soalan kerana beliau amat menguasai selok belok dalam soal-soal berkaitan pelajaran.

"Beliau pernah menjadi seorang guru, pegawai pendidikan, pengarah dan sebagainya. Jadi jika ada soalan tambahan daripada Ahli parlimen, Cikgu Razali dengan mudah boleh menjawabnya," katanya sambil menyifatkan pemergian Cikgu Razali kehilangan besar kepada negara.