Rabu, 26 Mei 2021

Ketika orang orang sibuk mengucapkan Selamat Hari Guru, saya teringat guru guru saya

Tags


Ketika orang orang sibuk mengucapkan Selamat Hari Guru, saya teringat guru guru saya di sekolah menengah SMK Taun Gusi Kota Belud  yang paling banyak mempengaruhi jalan hidup dan membentuk keperibadian saya. Kepada mereka saya sangat terhutang budi.

Perkenalan saya kepada dunia sastera dipengaruhi oleh cikgu Suhaindo Rambayau bahkan saya pernah menumpang di rumahnya sewaktu sekolah.Kecintaan dan minat saya terhadap sejarah dan gerakan Islam, paling banyak dipengaruhi oleh Ustaz Talha Abd Aziz  dan kemudian cikgu Mustaffar Abd Majid selain allahyarham cikgu Ripin Haji Soud mengenai sejarah nusantara. Kecintaan dalam bahasa Melayu dibentuk antaranya oleh cikgu Abdul Rahman Haji Pulah dan cikgu Jeniar Subeh.

Saya juga sangat terhutang kepada cikgu Ismail Abu Bakar ,  guru kelas kami, cikgu Lokman Asmak yang mengizinkan saya menumpang di rumahnya sewaktu tingkatan dua dan sebenarnya ramai lagi. Saya juga sangat terhutang budi kepada guru guru saya di sekolah rendah, SRK Tamau Kota Belud  cikgu Hujud @ Haji Hanafiah Haji Ali, Ustaz Aziz Rejab, Cikgu Maslin Jari,arwah cikgu Lalim @Abd Halim Haji Ahmad yang memperkenalkan saya sejarah dan perjuangan bangsamoro khususnya Iranun, guru English saya arwah cikgu Masmor Payas, Cikgu Norbainah yang pernah mandikan saya di sungai kerana terlalu comot, dan sesungguhnya ramai lagi.Kerana cita cita saya sejak kecil mahu menjadi penyelidik dan terkenal supaya berguna bagi banyak  orang, saya akhirnya menjadi seorang wartawan dan menulis.Menjadi penulis dan kemudiannya wartawan membawa cakerawala baru dalam kehidupan saya dan mempertemukan saya dengan ramai lagi guru guru baru.

Antara yang pernah membimbing saya dalam penulisan ialah puan Izzah Abd Aziz dalam bengkel penulisan pertama yang saya hadiri di SMK Taun Gusi anjuran Biro Kreatif Pisba,dan Datuk Hajah Zaiton Haji Ajamain yang selalu saya kunjungi di DBP Sabah untuk belajar menulis puisi dan cerpen.Kemudian dua orang guru saya,Prof Dr Haji Othman Puteh dan Prof Dr Sahlan Mohd Saman, kedua- duanya kini sudah tiada, yang banyak membimbing saya.Juga Prof Rahman Shaari dan Pak Dharmawijaya, Pak Amil Jaya @ Datuk Haji Ismail Abbas, Pak K Bali, Pak Samad @SN Datuk A Samad Said. Dalam penyelidikan bahasa, saya banyak terhutang budi kepada prof Dr Asmah Haji Omar dan prof Nik Safiah Karim, juga kepada Prof Howard Mc Kaughan.Dalam bidang kewartawanan pula, yang paling banyak membimbing saya secara tidak langsung ialah Datuk Haji Hussain Kasau   ketika saya membantu beliau di syarikatnya Haikal Associates, dan saudara Lichong Angkui  sewaktu menjadi Ketua Biro Berita Harian di Sabah dan kemudian menjadi bos saya di Utusan Borneo. Bang Emin Madi dan bang Lokman Sunggim, Kak Salbiah Jabrin  di New Sabah Times juga saya anggap guru.Saya belajar hampir secara otodidak ketika mula menceburkan diri dalam bidang kewartawanan. Juga kepada Datuk A Kadir Jasn, Dato Dr Chamil Wariya, arwah Datuk Baharom Mahusin,Mohd Faizal Zakaria,Hj Mohammed Hazli Hassan (mobile journalism) dan ramai lagi.

Saya minat hampir segala hal berkaitan sastera,  penyelidikan sejarah, bahasa dan budaya. Kebetulan saya rajin mengikuti seminar, bengkel, persidangan, konvensyen, pertemuan dan sebagainys Perkenalan saya dengan beberapa sahabat, yang saya anggap guru, membawa saya ke dunia yang lebih luas lagi. Prof Haji Inon Shaharuddin Abdul Rahman yang membawa untuk mrmberikan semacam ceramah dan membimbing bengkel di UKM kampus Sabah dan kemudian UMS , Prof Nik Rakib Nik Hassan III  yang membawa saya ke Universiti Prince of Songkhla Pattani untuk seminar anjuran Nusantara Studies, Pak Andika Bambang Supeno yang mengajak saya berwacana di Universiti Slamet Riyadi Surakarta. Perkenalan saya dengan mentor saya arwah Dr Datu Bandira Datu Alang, banyak merangsang saya untuk menyelidik sejarah dan budaya Iranun, Prof Ahmad Jun Alonto, Prof Hassan Cana Datu Casan Cana , Prof Nagasura Madale, Prof Abhoud Syed Lingga memberi perspektif baru dalam sejarah perjuangan Muslim Mindanao. Dalam pemahaman dan pemikiran agama, saya perlu berterima kasih kepada Ustaz Abuhuraira Abdurrahman Udasan kini mufti besar BARMM Mindanao, Allahyarham Ustaz Abdullah Mahdi Leonardo Villar, Allahyarham Ustaz Yazeed Abbas, Ustaz Soeharto Soekarni, Ustaz JM Ikhwan Ikhwan Asngadi , Ustaz Masduki Omar, dan ramai lagi.Tidak lupa juga kepada guru mengaji saya, pakcik saya Haji Mohd Salleh @Sebang Mantar dan Allahyarham Haji Manshor Jali.

Mulanya saya hanya berniat untuk menulis pendek, tetapi saya terkenang dengan sekian ramai guru yang pernah memberikan andil dalam perjalan hidup saya yang kini 52 tahun ini.  Saya sangat terhutang dan sangat berterima kasih.Selamat Hari Guru. Saya juga mengucapkan selamat hari guru kepada sahabat, rakan dan kenalan fb yang bergelar guru.

Abd Naddin Hj Shaiddin Wartawan kanan Utusan Borneo
16 Mei 2021