Sabtu, 29 Disember 2012

CATATAN PERJALANAN DARI KOTA KINABALU KE JAKARTA 27 DIS

TagsCATATAN PERJALANAN DARI KOTA KINABALU KE JAKARTA 27 DIS

Matahari sudah terbenam ke dalam laut ketika pesawat Air Asia AK1601 berlepas meninggalkan lapangan terbang Kota Kinabalu menuju Jakarta. Kami dalam perjalanan untuk menyertai Pertemuan Penyair Nusantara (PPN) VI yang akan berlangsung di Jambi pada 28 Disember hingga 31 Disember.

Pertemuan itu berskala antarabangsa kerana selain menghimpunkan penyair-penyair dari Indonesia, turut dihadiri oleh penyair dari Malaysia, Singapura, Brunei, Thailand, Belanda, Korea Selatan, dan beberapa negara lain.

Puisi yang ditulis oleh Mabulmaddin Shaiddin lulus pemilihan sebagai antara puisi yang lolos seleksi daripada 3,000 puisi yang diterima panita.Hanya 300 puisi terpilih dalam saringan akhir.

Saya turut menjadi peserta PPN V! atau Jambi International Poet Gathering. Selain itu, saya bercadang untuk ke Kuala Tungkal dan tempat-tempat bersejarah untuk menelusuri jejak sejarah lampau dan merenung semula hubungan akrab yang pernah berlaku di antara kerajaan-kerajaan di Nusantara ini.

Sebelum ke Jambi, di Sumatera, kami bercadang untuk singgah di Jakarta lebih dahulu.Sambil menunggu kang Acep dari Indramayu kami akan berkeliling Jakarta esok, walaupun khabarnya banjir dua tiga hari yang lalu.

Setelah mendengar khabar kunjungan kami ke Jakarta, Ma' Sidaq, abang kami yang sulung, sempat menyediakan Kamus Mudah Jakarta. Tiga puluh tujuh perkataan semuanya. Beliau memulakan dengan perkataan lepes yang bermaksud seluar jean.Bebek ertinya itik, patung-boneka, diskon-diskaun, bon-resit,biaya-belanja, lewat-melalui,sabuk keamanan-tali pinggang keledar dalam pesawat, lajur-lorong,lajur darurat-lorong-kecemasan, nyetir-memandu,batas kecepatan-had kelajuan, tabrak-berlanggar, gede’-besar, dorong-tolak/sorong, polos-tiada corak /(kosong (kain) grosir-borong, kasir-cashier, porter-tukang angkat,bilik-kamar, lantai-aras, impor-import, gratis-percuma, obral-sale/jual murah, air dingin-air sejuk, air hangat-air panas, bajai-kereta roda tiga, ojek-motosikal penumpang, pesawat-kapal terbang, bis-bas, mobil-kereta,truk-lori , kamar kecil-tandas, tandas pria-tandas lelaki, macet-jalan sesak.

Sekarang pesawat sudah lebih satu jam meninggalkan Kota Kinabalu. Saya sengaja mencatat mengenai perjalanan kami ini.
Kami kemudian memesan Nasi Lemak Pak Nasser dengan harga RM18 satu set beserta ribena blackcurrant dan Kit Kat   Wafer dalam Coklat Susu.
Martabat nasi lemak pun terangkat kerana naik kapal terbang, padahal kalau makan di kedai mbak di Taman Kemajuan Likas, boleh makan tiga kali.
Nasi lemak seberat 300 gram dengan nilai kalori 567 itu boleh tahan sedapnya tetapi “ masakan Amai Shafiq lebih sedap lagi kalau dia masak ayam kampung,” kata Amai Shukri.
Kami  berangkat jam 6.40 dari Kota Kinabalu dan tiba jam 8.25 malam waktu Jakarta.
Cuaca sangat baik. Padahal Jakarta baru saja hujan dan banjir beberapa malam yang lepas.

“Bulan inikah yang membikin dingin
Membuat pucat kaku segala pohonan” kata Mabul yang tiba-tiba teringat puisi Chairil Anwar.
Kalau sempat kita berkunjung ke tempat Chairil menghasilkan pusi-puisinya, katanya.