Khamis, 21 Oktober 2010

Satu pagi di Jesselton Point

Tags

Sebelum ke Terminal Dua LTAKK,saya sempat menyertai Nizam, YB Dr.Xavier Jayakumar dan Pak Khalid makan di Restoran Nasi Padang Ibu di Jesselton Point. Dr.Xavier teringat pengalamannya ketika kempen PRK Likas kira-kira sepuluh tahun yang lalu ketika bot yang dinaikinya terkandas di tengah laut selepas enjinnya tak dapat dihidupkan.
Tetapi apa yang membimbangkan beliau kini ialah masalah-masalah berkaitan gejala sosial di kalangan remaja, masalah pengangkutan awam, masalah tahap kesihatan awam, kemiskinan, pengangguran dan macam-macam lagi isu menarik.Beliau menceritakan sewaktu kecilnya tinggal di kampung dan beliau mampu mengingati satu demi satu nama nama jirannya dan anggota keluarga mereka.Malah kadang makan di rumah mereka dan begitu sebaliknya.Keadaan sekarang jauh berubah.
Beberapa pertanyaan juga saya timbulkan kepada Pak khalid, mengenai pencerahan politik, mengenai bagaimana sepatutnya masyarakat kita menjadi kuat, persoalan berkait pembentukan masyarakat madani dan sebagainya. Angin laut memang terasa bertiup, pemandangan memang mengasyikkan dan kapal-kapal masih tertambat di pelabuhan.
Mungkin menunggu waktu untuk memulakan pelayaran.